Iraakse schoenenwerper heeft spijt van zijn worp

Print

Iraakse schoenenwerper heeft spijt van zijn worp

De Iraakse journalist én volksheld die afgelopen weekend zijn schoenen gooide naar de Amerikaanse president George Bush, heeft gezegd dat hij spijt heeft van zijn daad. Dat zei de woordvoerder van de Iraakse premier Nouri al-Maliki donderdag. Hij zal ook niet vrijgelaten worden onder borg.

Muntadhar al-Zeidi, die onmiddellijk na zijn worp aangehouden werd, heeft een brief geschreven naar de Iraakse premier. Hij schrijft daarin dat zijn actie een "gemene daad" was en hij vraagt vergiffenis aan de premier. Al-Maliki stond overigens naast de Amerikaanse president toen al-Zeidi zijn schoenen gooide.

Geen vrijlating

Al-Zeidi die correspondent is voor een Iraaks televisiestation in Caïro, riskeert twee jaar celstraf voor het beledigen van een buitenlands leider. De Iraakse onderzoeksrechter wees donderdag het verzoek van al-Zeidi om vrijlating onder borg af.

Verschillende mensen voeren nog altijd actie voor de vrijlating van al-Zeidi in Bagdad en in het noorden van Irak. De zaak van de schoenenwerper zorgt ook voor heel wat opschudding in het Iraakse parlement. De parlementsleden van de sjiitische en Koerdische partijen willen dat al-Zeidi aangehouden blijft.

MEEST RECENT