De biografie van premier Yves Leterme (48)

De biografie van premier Yves Leterme (48)

De biografie van premier Yves Leterme (48)

Print
De blitzcarrière van Yves Leterme (48) in de Wetstraat is tot stilstand gebracht. In 1997 kwam hij in de Kamer, in 2001 werd hij er fractieleider van zijn partij en in juni 2007 behaalde hij, als minister-president van Vlaanderen, een monsterscore van 800.000 stemmen bij de federale verkiezingen. Het Fortisdossier, en niét Brussel-Halle-Vilvoorde, brengt hem echter steeds meer in nauwe schoentjes.

Yves Leterme, geboren in Wervik en getogen in Zillebeke (Ieper), is gehuwd en vader van drie kinderen. Hij werd op zijn 23 verkozen tot voorzitter van de CVP-jongeren van Ieper. In 1989 werd Leterme adjunct-secretaris-generaal van de CVP. Hij schopte het later tot nationaal secretaris. Hij was tevens administrateur bij het Europees Parlement en is gewezen auditeur bij het Rekenhof.

Voorzitter

Toen Leterme in mei 2003 hoge ogen gooide bij de federale verkiezingen, nam hij de voorzittersfakkel over van Stefaan De Clerck. Hij was de grondlegger van het kartel met N-VA. De partij floreerde en profileerde zich als uitgesproken Vlaams. Leterme werd minister-president van Vlaanderen, terwijl Jo Vandeurzen de voorzitter van het kartel werd. en groeide uit tot de populairste politicus van ons land.

Terwijl Jo Vandeurzen de voorzitter van het kartel werd, groeide CD&V/N-VA met Yves Leterme als boegbeeld uit tot de populairste politicus van ons land. Na twee legislaturen in de oppositie werd CD&V bij de federale verkiezingen in 2007 incontournable. Leterme haalde 796.521 voorkeurstemmen en door de koning uiteindelijk tot formateur benoemd.

Motor sputtert

Toen begon de motor te sputteren. Maandenlang onderhandelen over communautaire issues bracht de partijen geen stap dichter bij elkaar, het was ex-premier Verhofstadt die een regering op de been kreeg. Van 21 december 2007 tot en met 20 maart 2008 was Leterme vicepremier en Minister van Institutionele Hervormingen, Begroting en Mobiliteit in diens regering.

Leterme kwam op 20 maart 2008 aan het hoofd van de regering. Hij kreeg het vertrouwen van de Kamer, maar hield zich aan zijn communautaire deadline voor de staatshervorming. Hij bood op 14 juli 2008 zijn ontslag aan. De koning weigerde die, waarop de communautaire dialoog in het leven geroepen werd.

Terwijl de oppositie scherp uithaalde naar het beleid dat er volgens hen geen was, onderscheidde Leterme zich toch de financiële crisis zich manifesteerde. Met de verkoop van Fortis aan BNP Paribas en enkele gerichte maatregelen kreeg de regering lof van Europa. Des te ironischer is het dat net die crisis het einde van zijn premierschap kan inluiden.

.

Nu in het nieuws