Belgen willen stoppen met roken zonder hulp

Belgen willen stoppen met roken zonder hulp

Belgen willen stoppen met roken zonder hulp

Print
Bijna de helft van de Belgen die proberen te stoppen met roken, probeert dit op eigen houtje te doen. Slechts bij 3 tot 5 procent lukt dat ook effectief. Dat lage cijfer zou te wijten zijn aan enkele misverstanden over rookverslaving en over stoppen met roken. Gezondheidsbedrijf GlaxoSmithKline Consumer Healthcare deed een onderzoek naar rookgedrag en stelde donderdag de resultaten voor.

Ongeveer 30 procent van de Belgen rookt. Het onderzoek "Belgium, Smoking Cessation 2008" zegt dat 72 procent daarvan van plan is om 'ooit' te stoppen met roken. Bijna 50 procent wil dat nog binnen het jaar doen.

Mislukt

Ongeveer 44 procent wil stoppen zonder gebruik te maken van hulpmiddelen (nicotinepleisters, ...) of begeleiding. Vorige pogingen zijn evenwel al vaak mislukt. Volgens het onderzoek zijn vooral misverstanden over nicotineverslaving, de werking van hulpmiddelen en de mogelijkheden om advies in te winnen de oorzaak daarvan.

Een groot deel van de rokers zou roken beschouwen als een gewoonte die heel gemakkelijk onderdrukt kan worden. Maar GlaxoSmithKline Consumer Healthcare benadrukt dat hulpmiddelen, zoals nicotinesubstitutie en advies van huisartsen, apothekers en psychologen, toch heel nuttig kunnen zijn om de verslaving af te bouwen.

MEEST RECENT