Kiwibes zoekt haar weg in Waasland

Print
Beveren-Waas - Enkele weken geleden kon de kiwibes voor het eerst geproefd worden tijdens het openingsfeest voor de nieuwbouw van fruitveiling Profruco. Ondanks de beperkte naambekendheid ziet het er al naar uit dat de oogst in het najaar 2009 ontoereikend zal zijn om aan de Belgische vraag te voldoen.

Nieuwe fruitvariëteit

Met het oog op de creatie van nieuwe marktsegmenten ontwikkelde Profruco de nieuwe fruitvariëteit in samenwerking met de Hogeschool Gent. "Ondertussen zijn nu zes hectare kiwibessen aangeplant om in september 2009 te oogsten", zegt directeur Koen Torfs van Profruco. "We verwachten een gemiddelde opbrengst van twintig ton per hectare. Tijdens het eerste jaar zal de opbrengst waarschijnlijk maar de helft bedragen."

Hij gaat ervan uit dat zeker de eerste opbrengst ontoereikend zal zijn om de nu al grote vraag op de Belgische markt te beantwoorden. "Uit een studie blijkt dat om de Europese markt - in een straal van driehonderd kilometer rond Brussel - voor tien procent te bevoorraden zeker 400 tot 450 hectare aanplanting nodig is. Alleen daarmee kun je een grote distributeur garanderen dat je hem gedurende enkele weken of maanden leveringen kunt garanderen", schetst Torfs.

Over de mogelijke invoer van kiwibessen uit Nieuw-Zeeland spreekt hij zich nog niet uit. Momenteel worden de mogelijkheden ter plaatse onderzocht. Berichten over kiwibessensap noemt Torfs ook voorbarig. "Daar is al onderzoek naar verricht, zonder het gewenste resultaat. Het sap schiet tekort qua smaak en kleur. We moeten op zoek gaan naar een combinatie met een andere fruitsoort. Het idee van het sap vormt een alternatief voor de vruchten die kwalitatief niet voldoen."

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio