Boze ministers willen toch door met regering én Leterme

Print

Boze ministers willen toch door met regering én Leterme

"De meerderheid moet gewoon doorgaan, met Yves Leterme als premier." Dat zei vicepremier Didier Reynders na de vergadering van het kernkabinet en ook zijn collega's stemden daar mee in. Dat kernkabinet kwam vanochtend bijeen na de crisissfeer die gisteravond ontstond in de kamer. Intussen is het kamerdebat over de begroting donderdagvoormiddag gewoon van start gegaan.

De meerderheidspartijen kwamen intussen ook overeen dat er een parlementaire onderzoekscommissie komt om duidelijkheid te scheppen in het Fortisdossier. Over wat er precies moet uitgespit worden is tussen de verschillende partijen veel minder eensgezindheid. De kwestie luidt of de commissie het hele handelen van de regering tijdens de bankencrisis moet onderzoeken, of enkel moet nagaan of er sprake is van politieke beïnvloeding van de rechtspraak.

"Uitleg van A tot Z"

Dat het in die vergadering van het kernkabinet kletterde, behoeft geen twijfel. Vice-premier Laurette Onkelinx (PS) klonk voor de vergadering oprecht ontstemd over de houding van Leterme in het parlement.

"Er zijn enorm veel bijeenkomsten geweest over Fortis. Soms 2, 3 per dag. Er is nooit, maar dan ook nooit iets gezegd over contacten met het gerecht. Toen die brief gisteren uitlekte, was ik meer dan verrast", aldus minister van Sociale Zaken Onkelinx.

"Premier Leterme moet aantonen dat er geen beïnvloeding is geweest. In een democratie mag je de scheiding der machten niet hinderen. Ik eis daarom dat er in alle transparantie, van A tot Z, uitleg gegeven wordt", stelde vice-premier Onkelinx.

Reynders en Milquet minder scherp

Didier Reynders (MR) en Joëlle Milquet waren minder scherp, maar willen ook antwoorden. Op de vraag of Leterme kan aanblijven als premier, stelde Milquet dat dat "geen vraag is voor vandaag".

Na de woelige bijeenkomst van het kernkabinet verklaarden de ministers dat de regering gewoon door gaat, al lijkt het meer van moetens dan van willens. "De huidige toestand is tamelijk moeilijk. We hebben een regering nodig, maar we hebben ook de waarheid nodig", verklaarde vice-minister Joëlle Milquet.

Sp.a vraagt ontslag Leterme

Oppositiepartij Sp.a heeft daar klaarblijkelijk een andere mening over en wil hoe dan ook dat Leterme aftreedt. Volgens Sp.a-Kamerfractieleider Peter Vanvelthoven heeft hij zichzelf onmogelijk gemaakt door het vertrouwen te beschamen van Fortis en de aandeelhouders. Er kan dan ook beter een nieuwe, tijdelijke regering komen, met een andere premier aan het hoofd, aldus Vanvelthoven.

BNP Paribas

De verkoop van Fortis aan BNP Paribas wordt intussen opgeschort wegens het arrest van het hof van beroep van Brussel. De Franse bank meldt in een persbericht dat haar aandeelhoudersvergadering, die voor vrijdag gepland was, niet doorgaat.

Etienne Schouppe, partijgenoot van Leterme, riep op om kalm te blijven, en geen ondoordachtige verklaringen afleggen.

Intern partijoverleg

Intussen keerde CD&V-voorzitster Marianne Thyssen vanochtend terug uit Straatsburg. Later op de dag zal zij gesprekken voeren met partijleden over de crisis.

Begrotingsdebat

Donderdagvoormiddag is het Kamerdebat over de begroting gewoon van start gegaan, zoals voorzien. De oppositiepartijen eisten wel dat er in de loop van de dag wel een vertrouwensstemming komt over het aanblijven van de regering.

Lees hier "Einde van Leterme niet noodzakelijk einde van regering" (audio)
Lees hier 'Hier komt niemand mee weg', het standpunt van Paul Geudens.
Lees hier 'Leterme steekt het altijd op de anderen', het standpunt van Eric Donckier.MEEST RECENT