"Leterme steekt het altijd op de anderen"

Print

Leterme steekt het altijd op de anderen

Eerste minister Yves Leterme is snel. Maar gisteren heeft hij zichzelf in de problemen gebracht. Het is de vraag of hij kan overleven als premier. Er zijn geruchten dat hij druk zette op de magistraten die zich moesten uitspreken over de verkoop van Fortis aan BNP Paribas.

Yves Leterme is er heilig van overtuigd dat hij dit dossier uitstekend aanpakte en dat de verkoop van Fortis aan BNP Paribas de enig mogelijke redding is voor Fortis. Daarom zou hij druk gezet hebben op de magistratuur om die verkoop positief te adviseren, om die goed te keuren ondanks het feit dat de aandeelhouders op geen enkel ogenblik werden gehoord.

Agressief en wild om zich heen slaand

Om die geruchten over druk op de magistratuur meteen de kop in te drukken, liet hij in de Kamer een brief uitdelen waarin hij zegt persoonlijk géén enkel contact te hebben gehad. Daarmee koos Yves Leterme voor zijn beproefde verdediging. Wanneer hij in het gedrang komt, wanneer er kritiek is op zijn persoon, dan wordt hij agressief en begint hij wild om zich heen te slaan. Het is altijd de fout van de anderen.

Geen staatshervorming? De fout van de Franstaligen. Een gat in de begroting? De fout van Verhofstadt. Fortis slecht aangepakt? De aandeelhouders hadden er beter aan gedaan om Lippens en Votron aan te pakken. Druk op de magistratuur? Vraag het aan mijn medewerkers.

Boemerang

De brief die hem moest vrijpleiten, had het effect van een boemerang. Omdat Yves Leterme nog maar eens solo slim speelde en ‘s morgens met geen woord repte over wat hij van plan was, zette hij zijn regeringspartners buiten spel.

Open Vld reageerde met de vraag naar een onderzoekscommissie. De liberalen geloven Leterme niet. Een regeringspartij die een onderzoekscommissie vraagt waarin men de eerste minister onder eed kan ondervragen, het is een regelrechte motie van wantrouwen.

Lange lijdensweg

De CD&V, de partij van Yves Leterme, stemde tegen wil en dank in met de vraag naar een onderzoekscommissie. Ook de CD&V koos daarmee voor de vlucht vooruit. Anders had Yves Leterme waarschijnlijk gisteren al naar de koning moeten rijden om het ontslag van zijn regering aan te bieden. Maar het is nog maar de vraag of hij die rit naar Laken nog lang zal kunnen uitstellen.

De geruchten over druk vanuit het kabinet Leterme op de magistratuur zwellen aan. Het is onwaarschijnlijk om niet te zeggen uitgesloten dat Yves Leterme daar niks van wist. De onderzoekscommissie zal de onderste steen bovenhalen.

Het wordt een lange lijdensweg voor Leterme. En als hij echt niks wist, dan heeft hij een wreed slecht kabinet. Wat denkt u?


MEEST RECENT