Geen vergoeding van tabaksfabrikant voor ex-roker

Geen vergoeding van tabaksfabrikant voor ex-roker

Geen vergoeding van tabaksfabrikant voor ex-roker

Print
De Nederlandse ex-roker Peter Römer (70) uit Landgraaf die een rechtszaak had aangespannen tegen tabaksfabrikant British American Tobacco, krijgt geen schadevergoeding.

Dat heeft de rechtbank van Amsterdam gisteren beslist. Het was de eerste keer dat in Nederland een ex-roker een tabaksfabrikant voor de rechter sleept. Peter Römer rookte van 1957 tot 1983, maar stopte omwille van gezondheidsproblemen, zoals kortademigheid en hoesten.

Maar ook na het stoppen met roken, hielden zijn klachten aan. Zo werd in de jaren negentig longemfyseem vastgesteld en kampte hij de afgelopen jaren met een herseninfarct en verlammingsverschijnselen.

Niet ingelicht

De schuld voor zijn slechte gezondheid ligt volgens Römer bij tabaksfabrikant British American Tobacco die in de periode dat hij rookte nooit met een woord gerept heeft over de gevaren van hun producten. Maar volgens de rechtbank heeft de tabaksfabrikant “onbetwist en onderbouwd” aangetoond dat diverse dagbladen en tijdschriften in de jaren zestig en zeventig uitgebreid aandacht hebben besteed aan de gevaren van nicotine. Römer had daar van op de hoogte kunnen zijn.

.

Nu in het nieuws