Mama's krijgen les op school van hun kind

Mama's krijgen les op school van hun kind

Mama's krijgen les op school van hun kind

Print
Deurne - In enkele Antwerpse scholen kunnen mama's sinds vorig schooljaar tijdens de schooluren Nederlandse les volgen in de school van hun kind. Bedoeling is de anderstalige ouders wegwijs te maken in het schoolreglement en te leren hoe ze de 101 briefjes aan ouders correct moeten invullen.

In de vrije basisschool Sancta Maria in Deurne komen drie groepen mama's tweemaal per week een halve dag samen om Nederlands te leren. De twee zwakste groepen, onder wie een groep analfabeten, krijgen les van mensen van het Centrum voor Basiseducatie. Naar de sterkste groep komt een leerkracht Nederlands Tweede Taal uit het volwassenenonderwijs.

Bij een van die leraars, Guy Potz, gingen we gisteren een les volgen. "Wat is het verschil tussen kousen en een kousenbroek?" vroeg hij. Op die schijnbaar bizarre vraag moesten Fatiha, Louiza (x 2) en Jamila uit Marokko en Bedirye uit Turkije een antwoord zien te vinden.

Thema van de les was het schooluniform, en dat is voor anderstalige mama's allesbehalve gemakkelijk. Want wat zijn teenslippers en stevig schoeisel en wat betekent met de naam van uw kind getekend? Terwijl hun grotere kinderen zich enkele klassen verderop het hoofd breken over WO en rekenen, zitten de mama's er hier ontspannen bij. Ze gebruiken dezelfde woordenboeken als hun kinderen, volgen soms ook een les in de gewone klas en gaan wel eens mee op toneeluitstap bijvoorbeeld.

"Er is in de school tijdens deze les ook gratis kinderopvang voor de kleinsten", zegt een enthousiaste Fatiha (26), mama van twee dochters en sinds vijf jaar in België. "Of ik nu beter Nederlands begrijp? Heel zeker, ik kijk ook mee naar tv met mijn kinderen en het gaat steeds beter." Begin deze week nog stelde onderwijsminister Frank Vandenbroucke voor om dergelijke projecten op school uit te breiden. In Sancta Maria gaat het project volgend jaar voort maar dan met andere mama's. "Spijtig", reageren sommigen. "Misschien kunnen we ons volgend jaar vermommen."

Sabine DEMAN

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio