Onder massa zand bedolven arbeider nog op intensieve

Onder massa zand bedolven arbeider nog op intensieve

Onder massa zand bedolven arbeider nog op intensieve

Print
“Mijn werkmakkers hebben mijn leven gered. Ik ben hen bijzonder dankbaar,” prevelt Ronny Van Kerckhoven (30). De arbeider uit Heist-op-den-Berg ontsnapte afgelopen maandag op het nippertje aan de dood toen hij op een werf in Alken bedolven werd onder een massa zand. Ronny herstelt nog altijd op intensieve zorgen in het Salvatorziekenhuis van Hasselt. “Maar de pijn is enorm”, zucht hij.

Praten gaat heel moeizaam. Hoesten is een hel. Maar Ronny mag van geluk spreken dat hij het nog kan. Afgelopen maandag ontsnapte de arbeider uit Heist-op-den-Berg op het nippertje aan de dood. Net op tijd werd hij vanonder een massa zand gehaald. Dat hij het nog kan navertellen, heeft hij aan zijn werkmakkers te danken. “Ik ben hen daarvoor bijzonder dankbaar”, zegt Ronny moeizaam. “Ik besef heel goed dat ik dood had kunnen zijn.”

Als we de foto’s van zijn evacuatie tonen, wordt Ronny stil. “Ik kan maar moeilijk geloven dat ik het ben die daar op die draagberrie wordt afgevoerd”, zucht hij. “Ik kan mij van dat ongeval bijna niks meer herinneren.”

Doffe slag

Ronny was maandagochtend rond 11 uur met een vijftal collega’s van de Kermtse firma Bouw Service nv aan het werk op een werf in Alken. “In een werkput waren we met onze schop zand aan het weghalen om er een betonnen bekisting te kunnen plaatsen. Plots hoorde ik een doffe slag. En toen niks meer. Van dat moment af kan ik mij niets meer herinneren.”

Ronny was bedolven onder een massa zand. Zijn werkmakkers begonnen in allerijl de aarde te verwijderen en slaagden erin om Ronny nog levend onder de berg zand uit te halen. Op een draagberrie werd hij met de bedrijfskraan uit de put getild en naar het Salvatorziekenhuis van Hasselt overgebracht.

Wassen

“Toen ik maandagmiddag bij bewustzijn kwam, zag ik mezelf in een bed liggen. Ze waren mij aan het wassen. Toen werd pas duidelijk wat mij overkomen was. De pijn was enorm.”

Ronny heeft aan het ongeluk vier gebroken ribben, een beschadigde long en verschillende schaafwonden overgehouden. “Ik voel me bijzonder slecht”, zucht hij op zijn ziekbed. “Ik kan niet eten en ik doe ‘s nachts geen oog dicht. Het lijkt alsof ik al drie dagen niet meer geslapen heb.”

Volgens de dokters is Ronny’s toestand stabiel al moet hij nog voor onbepaalde duur op intensieve zorgen blijven. “Wanneer ik weer aan het werk kan, weet ik niet. Maar ik hoop zo snel mogelijk.”

Motorongeval

Ronny is het afgelopen jaar overigens niet van ongeluk gespaard gebleven. Het is al de tweede keer in een jaar tijd dat hij getroffen wordt door een zwaar ongeval. “Eind vorig jaar ben ik zwaar gevallen met mijn motor. Nekwervel gebroken, oogkas verbrijzeld. Vier maanden heeft de revalidatie geduurd. In februari ben ik opnieuw aan het werk kunnen gaan, bij Bouw Service nv. En nu dit. Ik hoop dat ik in de toekomst eindelijk wat meer geluk ga hebben.”

Koen SNOEKX

.

Nu in het nieuws