30% minder restafval door GFT-container

Temse - Het huishoudelijke restafval wordt in Sint-Niklaas, Temse, Waasmunster, Stekene en Sint-Gillis-Waas vanaf volgende maand nog maar één keer per twee weken opgehaald. Het afvalbeleid van die gemeenten wordt overgenomen door het intergemeentelijk samenwerkingsverband MiWa.

De ruim 40.000 containers voor GFT-afval die in september en oktober binnen het werkgebied van MiWa werden verspreid, moeten vanaf januari worden gebruikt. MiWa hoopt door het inzetten van de GFT-containers dertig procent minder restafval in te zamelen. De restafvalzakken en de GFT-containers zullen afwisselend om de twee weken worden opgehaald. De exacte ophaaldata staan op de afvalkalenders, die in principe al in alle brievenbussen zijn beland.

Gebrek aan communicatie

De Vlaams Belang- en sp.a-fracties van Temse kaartten een gebrek aan communicatie aan rond het gebruik van de GFT-container. ”De brief met uitleg die door MiWa werd verspreid, was veel te moeilijk opgesteld”, zegt Magda De Meyer (sp.a). ”Er is snel een bewustmakingscampagne nodig.”

”Er zijn mensen die hun GFT-container gebruiken om er hun bezems of zelfs de maïs voor de kippen in te bewaren, omdat zij niet weten waar de container echt voor dient”, zegt Annemie Peeters-Muyshondt (VB). ”Als wij als gemeenteraadsleden zelfs in de onduidelijkheid blijven, dan schort er toch wat aan de communicatie.”

”Wij krijgen niet opvallend veel vragen over het nieuwe systeem”, zegt Sébastien Impa van MiWa. ”Op de afvalkalender staat heel veel informatie. Binnenkort zullen de verkooppunten van de betaalvignetten voor de GFT-containers op onze website worden gezet. In de tweede week van januari publiceren we ook een magazine, dat helemaal over de wijzigingen van de afvalverwerking zal gaan. Als blijkt dat er nog doelgroepen zijn die we onvoldoende bereiken, willen wij daar extra informatie aan bezorgen. Het moet ons wel worden gemeld en dat is vandaag niet gebeurd.”

www.miwa.be

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio