Molse patiënten in goede handen

Mol - Het Molse Heilig Hartziekenhuis heeft de vijfde Covidien Award in de wacht gesleept met het gloednieuwe ERAS-project. Met die methode kunnen patiënten na een heelkundige ingreep beter en sneller herstellen.

Wie als patiënt het Molse ziekenhuis binnen moet, kan voortaan rekenen op uitgekiende zorg. Binnen het ERAS-project (Enhanced Recovery After Surgery) wordt de patiënt actief betrokken bij het herstel, maar is er ook beter overleg tussen artsen, verpleegkundigen, kinesisten en zelfs diëtisten.

“Een van onze doelstellingen is de stress bij de patiënten verminderen,” legt dokter Maarten Michiels uit. “Door optimale informatie­verstrekking vóór de ingreep door zowel een arts als de hoofdverpleegkundige worden de patiënt en zijn familie gerustgesteld. Na de operatie wordt de voeding zo snel mogelijk weer opgestart, rekening houdend met de noden en gewoontes van de patiënt. Lang stilzitten is er ook niet meer bij. Kinesisten begeleiden de mensen al snel met bewegingsoefeningen. Als laatste stap wordt ook de nazorg en het ontslag goed voorbereid, zodat de patiënt zonder angst naar huis kan.”

Evaluatie

Door de juiste combinatie van aangepaste voeding, mobilisatie, pijncontrole en informatieverstrekking verloopt het herstel merkbaar sneller en kunnen patiënten vlugger naar huis. Toch blijft het moeilijk, zowel voor het verzorgend personeel, als voor de patiënten, om de oude ingebakken gewoontes te veranderen.

“Het systematisch volgen van de stappen in het ERAS-project hebben hun nut bewezen”, zegt Michiels. “De eerste reacties van patiënten zijn positief. Later volgt nog een onafhankelijke evaluatie, zodat we eventueel nog kunnen bijsturen.”

Positief

Mensen die geopereerd worden aan de dikke darm zijn de proefkonijnen in het Molse ziekenhuis. Begin 2009 wordt ERAS uitgebreid naar andere patiënten. De Molse pioniers brengen de boodschap ondertussen al naar buiten. Reacties van andere ziekenhuizen en van huisartsen zijn bijzonder positief.

Door het winnen van de Covidien Award, een prestigieuze prijs binnen de ziekenhuiswereld, steekt Mol de grote hospitalen in ons land de loef af. Het team rust echter niet op zijn lauweren en heeft al grootse plannen voor de toekomst. Met een volledig bezet ziekenhuis op dit moment weten ze voorlopig wel wat gedaan.

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio