Onderzoekscommissie onderzoekt rol Leterme

Print

Onderzoekscommissie onderzoekt rol Leterme

Donderdag komt de regering bijeen voor een crisisoverleg. De positie van premier Leterme is ernstig aangetast. Terwijl de Vlaamse oppositie het ontslag van Leterme eist, stelt Open-VLD de rol van de premier in vraag. Er komt ook een onderzoekscommissie naar de zaak-Fortis.

Lees hier 'Hier komt niemand mee weg', het standpunt van Paul Geudens.
Lees hier 'Leterme steekt het altijd op de anderen', het standpunt van Eric Donckier.

Volgens de oppositiepartijen heeft CD&V achter de schermen gemanoeuvreerd om een procedurefout uit te lokken bij het arrest van het Hof van Beroep over Fortis. "De premier schendt de scheiding der machten", luidt het. Het Hof van Cassatie bevestigt dat alvast die indruk werd gewekt, maar benadrukt tegelijkertijd niet over bewijzen voor beïnvloeding te beschikken.Tuchtonderzoek

Het arrest waarover het gaat, schortte de verkoop van Fortis aan BNP Paribas met 65 dagen op. De kabinetschef van premier Leterme gaf een medewerker de opdracht om de openbaar aanklager om te praten, weet het parket van Brussel. De rechter die het vonnis niet tekende, Christine Schurmans, is de echtgenote van een bekend CD&V-lid, Jan De Groof. Schurmans meldde zich ziek en diende een klacht in.

Het parket opent nu een tuchtonderzoek naar Schurmans wegens een mogelijke schending van het geheim van de beraadslaging en het beroepsgeheim.

Haar advocaat ontkent ten stelligste dat er politieke druk werd uitgeoefend. "Nooit is Christine Schurmans door wie dan ook benaderd geworden", benadrukt advocaat Patrick Hofströssler.

Onderzoekscommissie

Vtm meldt daarentegen dat een anonieme bron binnen het gerecht bevestigt "dat het kabinet van Leterme op elk moment van de procedure heeft geprobeerd om druk uit te oefenen op de magistraten".

De meerderheidspartijen kwamen woensdag overeen om een onderzoekscommissie naar Fortis op te starten. De commissieleden zullen ondermeer een brief van Leterme over contacten van zijn kabinet met een magistraat onderzoeken.

Brief

Woensdag werd een brief van Leterme aan minister van Justitie Jo Vandeurzen voorgelezen in het parlement. De Groof vroeg aan Letermes kabinetschef Hans D'Hondt om iemand anders dan zijn vrouw op de zaak te zetten. Het parket van Brussel voert een onderzoek naar de brief van Leterme aan Vandeurzen. Het parket meldt dat de kabinetschef van premier Leterme een medewerker de opdracht gaf om de openbaar aanklager om te praten. De kabinetschef excuseerde zich achteraf voor het boze telefoontje.

"Mijn kabinetschef stond in de zaak-Fortis in verbinding met magistraten", liet premier Yves Leterme per brief weten aan het parlement. "Maar niet met het oog op het beïnvloeden van de normale rechtsgang."

Lees de brief van premier Leterme.

Reacties

Coalitiepartner Open-VLD stelt zich vragen bij het dossier en wil het vertrouwen in de premier nog niet bevestigen. Minister van Financiën Didier Reynders denkt dat de verkoop van Fortis aan het Franse BNP Paribas nu moeilijker zal verlopen. Donderdag komt de regering bijeen voor crisisoverleg.

Jong VLD vraagt het ontslag Leterme. Ook de Vlaamse oppositiepartijen eisten tijdens een spoedzitting van de Kamer dat Yves Leterme ontslag neemt. Gerolf Annemans (VB) diende alvast zelf klacht in bij het hof van beroep.

"Ontslagbrief"

"Premier Leterme heeft met deze brief meteen ook zijn ontslagbrief geschreven", zegt Stefaan Van Hecke (Groen!). "Een kabinetschef die meermaals contact heeft met de echtgenoot van een rechter in zo'n belangrijke zaak, dat tart alle verbeelding. De rechter heeft het beroepsgeheim geschonden en de kabinetschef had onmiddellijk alle contact moeten verbreken."

.

Nu in het nieuws