Nieuwe stationsingang aan Kievitplein geopend

Print

Nieuwe stationsingang aan Kievitplein geopend

Antwerpen - In aanwezigheid van minister Inge Vervotte, gedelegeerd bestuurder van de NMBS Jannie Haek en de Antwerpse burgemeester Patrick Janssens is de tweede ingang van het Centraal station in Antwerpen aan het Kievitplein plechtig geopend.

De NMBS-Holding trok 20 miljoen euro uit voor het nieuwe, glazen ingangcomplex. Het complex is opgebouwd rond een ondergronds atrium van 13.000 vierkante meter. Het pronkstuk moet de zwevende buffetzaal worden die centraal in het station hangt.

Met de nieuwe ingang hopen de MNBS en de stad de buurt rond het station verder op te waarderen. Een andere betrachting is om van Antwerpen Centraal een aantrekkelijke ontmoetingsplaats te maken.

Veiligheid

Daarom werd er ook geïnvesteerd in bewakingscamera's. Inge Vervotte niet geaarzeld om ze te installeren. “Er zijn nu al 237 camera's, waarvan 90 in de spoorwegtunnels. De andere zijn gericht op perrons, loketten, winkels en fietsstallingen. Er komen er nog 20 bij ter gelegenheid van deze opening. Eind 2009 moeten hier 300 camera's hangen”, zei ze.

Ook het veiligheidspersoneel krijgt versterking om 7 dagen op 7 en 24 uur per dag de dienst waar te maken. Momenteel werken er 37 veiligheidsmensen van Securail in Antwerpen. Begin 2009 komen er nog acht bij.

2.300 fietsen

Fietsen nemen een belangrijke plaats in in het stationsgebouw. Nu zijn er 1.100 stallingen in Antwerpen-Centraal en 758 in de fietsenstalling Kievit. In 2009 wordt de stalling aan het Koningin Astridplein nog eens met 300 plaatsen uitgebreid.

En er komt een beveiligde fietsenstalling met toegangscontrole, goed voor nog eens 150 plaatsen. Totaal: 2.300. Dat illustreert dat een station een kruispunt kan zijn van vervoersmiddelen.

Bekijk hier met beelden van GvA-fotograaf Dirk Kerstens. Bekijk hieronder de slideshow met extra uitleg:

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio