Leer keuvelend het kerstdiner overleven

Leer keuvelend het kerstdiner overleven

Life

Leer keuvelend het kerstdiner overleven

Print
Smalltalken noemt het, en het houdt eigenlijk niets meer in dan een nietszeggend gesprek te voeren. Sommigen ontpoppen zich tot ware meesters in het vak, terwijl anderen moedeloos onsuccesvolle pogingen ondernemen. Wij zochten uit hoe je nu precies leert smalltalken.

Smalltalk lijkt misschien onpersoonlijk, maar het kan wel degelijk tot een diepere band leiden. "Als je regelmatig met dezelfde persoon bij de koffieautomaat staat te kletsen, zul je die persoon na een halfjaar al een stuk beter kennen. Hierdoor kunnen er banden ontstaan, die leiden tot een langdurige relatie", vertelt taaldeskundige Aoju Chen tegen Glamour.

Toch moet je je goed voorbereiden op die verplichte smalltalk. Vraag vooraf na wie allemaal aanwezig zal zijn op het feestje, en ga na met wie jij een gesprek wilt voeren. Vervolgens kan je meer te weten komen over deze persoon, zodat je bij het begin van het gesprek meteen de koe bij de horens kunt vatten. Maak een gevatte opmerking over één van zijn of haar hobby's, kinderen, of dromen.

Kom je een oude bekende tegen? Vraag dan niet meteen : hoe gaat het, want dat levert meestal niet veel meer op als : goed. Vraag daarentegen of de persoon in kwestie even wil bijpraten over dit of dat, of vraag hem of haar hoe het afgelopen jaar was.

Word je uitgenodigd door je schoonfamilie? Probeer hen dan van het eerste moment te charmeren met een origineel cadeautje. Geef oprechte complimentjes over hun interieur, kookkunsten, of hobbyprojecten. Let wel op dat je niet al te beleefd overkomt. Dat kan al snel te gekunsteld lijken. Valt er even een stilte? Begin dan niet meteen zelf een gesprek, maar kijk even hoe de situatie evolueert.

NIET TE MISSEN