Antwerpse kathedraal krijgt meesterwerken tijdelijk terug

Print

Antwerpse kathedraal krijgt meesterwerken tijdelijk terug

Antwerpen - De Antwerpse kathedraal krijgt er volgend jaar nog meesterwerken bij. Acht kolossale drieluiken verlaten tijdelijk het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van Antwerpen (KMSKA) en verhuizen naar de plek waarvoor ze ooit werden ontworpen.

De prestigieuze tentoonstelling 'Reünie, van Quinten Metseys tot Peter Paul Rubens' wordt dé blikvanger van de viering van 450 jaar Antwerpse kathedraal. In 1559 werd het bisdom Antwerpen opgericht en verwierf de Onze-Lieve-Vrouwekerk de status van kathedraal.

De vele kunstwerken die de kathedraal rijk was werden door de Franse bezettingsmacht uit de kathedraal weggehaald na de Franse Revolutie. Een deel kwam al terug na de val van Napoleon, maar een groot deel van de oorspronkelijke collectie is nog steeds verdeeld over verschillende musea zoals het KMSKA en andere plekken.

Altaarstukken

Acht altaarstukken verhuizen voor de tenstoonstelling tijdelijk van het KMSKA terug naar de oorspronkelijke plek. Het oudste altaarstuk dat terugkeert, is de beroemde 'Bewening van Christus' (1500-1511) van Quinten Metseys. Ook 'Het laatste oordeel' van Barend Van Orley (1510) en de 'Val van de Engelen' van Frans Floris dateren van voor de Beeldenstorm van 1566, toen katholieke kerkinterieurs eraan moesten geloven. Er verhuist ook een Rubens mee uit het KMSKA : 'Christus op het Stro' zal de vier vaste Rubensen van de kathedraal komen versterken.

De tentoonstelling 'Reünie' in de kathedraal loopt van 5 juni tot 15 november 2009.

Surf naar www.dekathedraal.be voor meer info.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio