"Wees verwonderd en zo zal je veel meer ontdekken"

Wees verwonderd en zo zal je veel meer ontdekken

"Wees verwonderd en zo zal je veel meer ontdekken"

Print
Edegem - Op vrijdag 19 december om 20 uur, vindt een kerstconcert plaats in de Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes Basiliek in Edegem. U kan daar o.m. genieten van gastoptredens van Gunther Neefs en Fine Fleur, het huisorkest van 'The Night of the Proms'. Michel Follet, geboren en getogen in Edegem, verzorgt de presentatie. Een mooi moment om de jarige presentator (°16 december 1949) al in de kerstsfeer onder te dompelen.

Het thema van het kerstconcert is 'Kom allen samen'. Wat roept dit thema op bij een kerstconcert?

Deze titel kan verschillende betekenissen aannemen volgens mij. Tegenwoordig hebben mensen er moeite mee om een avond vrij te maken. Dit thema heeft ook een spiritueel kantje: met z'n allen rond de kribbe staan. De titel straalt iets feestelijks uit, maar ook iets ouderwets, traditioneels.

Vinden jonge inwoners van Edegem ook de weg naar een kerstconcert in de basiliek?

Toch wel; er staan ook jonge mensen op het podium. Het publiek is een goede mix van jong en oud, maar onder jongeren zijn het vooral kinderen. Enerzijds is dit de fout van de radiozenders die zich vaak op één doelgroep focussen. Jongeren gaan enkel naar datgene wat ze kennen in hun leefwereld. Toch is dit kerstconcert niet louter een serieuze gelegenheid. Tijdens mijn presentatie haal ik ook fratsen uit: zo ben ik het eerste jaar gestruikeld in de basiliek en dan is er natuurlijk plaats voor een lach en wat hilariteit.

Hoe zijn de organisatoren bij u terecht gekomen als presentator?

Ik ben geboren en getogen in Edegem. Ik presenteer al 3 jaar de kerstconcerten in de basiliek. Door mijn gehoorprobleem mag ik eigenlijk niet meer naar concerten gaan, maar voor dit evenement heb ik eigenlijk een stille verbintenis gemaakt. Ik ben ook maar het strikje in z'n geheel; ik ben het bindmiddel tussen de gastoptredens door. Ik ben een bescheiden persoon, maar ik heb er wel veel goesting in. Noem het maar een nobele, goede daad. Iets wat ik het liefst elke dag zou moeten doen.

Kerstmis is ook het ideale moment om wat aandacht te hebben voor goede doelen en ze te steunen. Steunt u ook goede doelen?

Eigenlijk zouden de mensen zich heel het jaar moeten inzetten voor goede doelen en niet enkel met Kerstmis! Ik loop niet te koop met welke doelen ik steun, maar ik steun maandelijks twee goede doelen. Mensen krijgen veel enveloppen in hun brievenbus om doelen te steunen en dit komt bedreigend over. Uit die enveloppen trek ik dan één of twee goede doelen.

Met uw boek 'Oorlog in het hoofd' wil u niet enkel slechthorenden bereiken, maar ook mensen die hun twee oren nog goed kunnen gebruiken. Vindt u dat slechthorende of dove mensen nog te vaak in de kou blijven staan?

Er komt al wat meer aandacht voor slechthorende mensen. Het is ook moeilijk om ons in te leven in de wereld van doven. Door mijn gehoorprobleem ben ik niet ongelukkig geworden; je leert om op een andere manier te leven. Uitgaan heb ik nooit veel gedaan en met mijn verzameling cd's maak ik nu andere mensen gelukkig. Mensen zouden wat milieubewuster moeten omgaan met geluid en de stilte moeten herontdekken. Wat is het nut dat je bij het tankstation de nieuwe nummer één hoort?

Wat betekent Kerstmis voor u, los van de goede doelen?

Kerstmis is een religieus gebeuren, maar je kan dat opentrekken. Het betekent voor mij elke keer geboren te worden, herbronnen. We moeten onze vooroordelen wikken en wegen. Zo worden films over armoede enkel gedraaid in kleinere zalen voor een select publiek. Eigenlijk zouden zulke films, met een oprecht verhaal en met een hart, het publiek van "Loft" moeten bereiken.

Kerstmis betekent ook respect hebben voor een jong leven en stilstaan bij het wonder van het menszijn: nadenken over hoe ingenieus we in elkaar zitten en hoe uniek iedereen is. We moeten aandacht voor de mensen hebben en niet enkel met Kerstmis.

Met dit gegeven moeten we ook aandacht hebben voor de vierde wereld, want de behoeften van deze doelgroep wordt vaak genegeerd. Ook 50plussers staan vaak in de kou. Waarom komen er steeds nieuwe radiozenders voor jongeren? Daarom komt rond oktober 2009 mijn nieuw boek 'Rozen of distels voor Sandra' uit. Het wordt een boek over de media, waar ik de puntjes op de i zal zetten zonder mensen aan te vallen.

Wat heeft 2009 voor u in petto?

Alvast twee deadlines. Ik ben bezig aan een boek over 40 jaar Sinksenfoor en dan rond maart begin ik te schrijven aan 'Rozen of distels voor Sandra'. Ik schrijf niet om zelf in de belangstelling te staan. Ik schrijf met als doel een passie, een thema. Daarom vind ik het ook jammer dat mijn boek 'Oorlog in het hoofd' niet meer aandacht heeft gekregen op de openbare omroep. Het boek gaat ook niet over mij met mijn job in de media. Het is een boek voor lotgenoten en om de goedhorende mensen er ook bewust van te maken. Als morgen pakweg Tom Barman zo'n boek schrijft, zou er wel veel interesse voor zijn. Nu, volgens mijn uitgever, loopt de verkoop wel goed.

Wat wenst u de mensen voor het nieuwe jaar toe?

De clichés zoals een goede gezondheid. Maar ook: zoek naar het goede en dat de mensen meer verwonderd moeten zijn. Nu zijn de mensen verwend en zelfs verwaand. We moeten terug naar de basis gaan en beseffen dat we dan ook gelukkig kunnen zijn.

Tot slot: welke film moeten we zeker in de kerstvakantie gaan zien?

Ik moet de nieuwste films in de zalen nog bekijken, maar de kerstfilm is nog steeds 'Sound of music'. Het is misschien een ouderwetse film, maar je moet er voor openstaan. Sluit je niet af voor al die mooie dingen, maar wees verwonderd en zo zal je veel meer ontdekken.

Auteur: Ellis Van Brussel

Dit artikel werd geschreven door een burger en kadert in het project 'Burgerjournalistiek'. Wil je ook graag artikeltjes schrijven? Lees dan het artikel over dit project.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio