Een op drie Belgen kruipt dronken achter het stuur

Print

Een op drie Belgen kruipt dronken achter het stuur

34 Procent van de Belgen ziet er geen graten in om met een glas te veel op te rijden. Dat blijkt uit de Internationale Rijgedragbarometer van bank-verzekeraar AXA.

Een derde van de ondervraagden geeft toe ‘vaak’ of ‘soms’ achter het stuur van de wagen te kruipen na meer dan 2 alcoholische dranken. De Belgen scoren daarmee bijna dubbel zo hoog als het Europese gemiddelde (19 procent). Enkel Luxemburg (40 procent) doet het slechter.

Opmerkelijk: bijna de helft van de chauffeurs met het sterrenbeeld ram rijden het vaakst onder invloed. Vissen blijken het soberst achter het stuur.

Oudere mannen

Er is een aanzienlijk verschil tussen mannen en vrouwen. Vier op vijf vrouwen zegt nooit onder invloed te rijden, terwijl net niet de helft van de mannen met een glas te veel op rijdt.

Het onderzoek bevestigt dat rijden onder invloed geen zaak is van jongeren alleen. Chauffeurs tussen 45 en 64 jaar vertonen het grootste risicogedrag. 38 Procent van hen geeft aan ‘vaak’ of ‘soms’ onder invloed te rijden, tegenover 30 procent van de chauffeurs tussen 35 en 44 jaar en 34 procent van de jongere chauffeurs.

MEEST RECENT