Ontoerekeningsvatbare Lhermitte wil geïnterneerd worden

Print

Ontoerekeningsvatbare Lhermitte wil geïnterneerd worden

Psychiaters noemen Geneviève Lhermitte ontoerekeningsvatbaar. Volgens de deskundigen bestaat er een reëel risico dat Lhermitte, die haar kinderen vermoordde, een nieuwe zelfmoordpoging zal ondernemen. Als de jury het eens is met de psychiaters, wordt ze opgenomen in een psychiatrische instelling in plaats van een gevangenis. Volgens Lhermitte's advocaten is ze bereid om zicht te laten interneren.

Eind vorige week vroeg de voorzitter van de assisenrechtbank in Nijvel een nieuw psychiatrisch onderzoek. Dat gebeurde nadat een brief uitlekte die Lhermitte de dag voor de vijfvoudige moord aan haar psychiater schreef.


Beluister het audioverslag van onze correspondent Thierry Goeman:


Ontoerekeningsvatbaar

De drie psychiaters die Lhermitte tijdens het gerechtelijk vooronderzoek onderzochten, adviseerden toen dat Lhermitte in beperkte mate toerekeningsvatbaar was.

Ze moesten hun werk zondag overdoen in de gevangenis van Berkendael en komen nu terug op die beoordeling. De psychiaters verklaren de vrouw ontoerekeningsvatbaar. De deskundigen zijn er nu van overtuigd dat Lhermitte geen controle over haar daden had.

De vraag van de voorzitter kwam er na een verrassende wending op het proces-Lhermitte. De psychiater van Geneviève Lhermitte, Dr. Veldekens, nam plaats in de getuigenbank en overhandigde een brief van Lhermitte aan het hof. Daarin beschreef de vrouw haar moord- en zelfmoordplannen.

Geen gevangenisstraf, wel internering?

Als de jury de vrouw op het einde van het proces ontoerekeningsvatbaar verklaart, wordt ze opgenomen in een psychiatrische instelling in plaats van een gevangenis.

Meester Magnée zegt dat hij dit mogelijk gevolg heeft besproken met zijn cliënte. Zijn zou daarmee akkoord willen gaan, zodat ze "hulp kan krijgen van de wetenschap".

Door een behandeling in een instelling hoopt Lhermitte een antwoord te vinden op het waarom van haar daad.

Dokter Schaar is beducht voor de mogelijkheid dat Lhermitte een gevangenisstraf ontloopt. Hij begrijpt wel dat Lhermitte geïnterneerd en mentaal behandeld moet worden..

Nu in het nieuws