Telefoonbedrijf patenteert ;-) en wil iedereen doen dokken

Telefoonbedrijf patenteert ;-) en wil iedereen doen dokken

Telefoonbedrijf patenteert ;-) en wil iedereen doen dokken

Print
De Russische telefoonoperator Superfon heeft de smiley laten registreren als handelsmerk. Superfon wil elk bedrijf dat het symbool gebruikt in commerciële communicatie daarvoor laten betalen. Particulieren die de smiley gebruiken gaan vrijuit.

Geniaal? Er zijn nog een aantal vraagtekens. Heel wat Russische bedrijven reageerden alvast met de melding dat ze geen enkele roebel zou betalen aan Superfon. Het is niet de eerste keer dat er een poging wordt ondernomen om de rechten op de smiley in Rusland in te palmen.

Superfon registreerde ;-) bij Rospatent, het Russische bureau voor de toekenning van patenten. Oleg Teterin, baas van Superfon, beweert zelfs dat ook andere gelijkende smiley's - :-), ;), :) - onder de bescherming van het patent vallen. Hij kondigt aan dat Superfon brieven zal sturen, en eventueel compensatie eisen, naar commerciële gebruikers van de smiley, zoals Nestlé en McDonald's.

Slaatje uit slaan

Superfon betaalde volgens de krant Pravda naar verluidt tienduizenden dollars voor een éénjarige licentie van de smiley-rechten. Maar er zijn twijfels over de geldigheid. Volgens Viktor Naumov, een specialist terzake, voldoet de registratie van de smiley-rechten niet aan alle voorwaarden. "De smiley is een reeks leestekens en is universeel erkend. Het registreren van de rechten kan in tegenspraak zijn met de openbare belangen." Maar als Superfon en Rospatent er een slaatje uit kunnen slaan, zullen ze dat niet nalaten.

.

Nu in het nieuws