Een op vier bedrijven gaat crisis in met te weinig geld

Print

Een op vier bedrijven gaat crisis in met te weinig geld

Een kwart van de Belgische bedrijven gaat de financiële crisis in met “een relatief zwakke liquiditeit”. Dit betekent dat er onvoldoende geld in kas is. Dat blijkt uit een onderzoek van het tijdschrift Trends.

“Op het moment dat de crisis nog verscherpt, zitten die meteen in moeilijheden”, zegt Tony Coenjaerts, de uitgever van de nieuwe Trends 30.000. Die polst traditioneel met zijn honderdduizenden financiële gegevens de hartslag van de Belgische economie.

"Op het moment dat de financiële instellingen almaar minder middelen beschikbaar hebben voor het bedrijfsleven, moeten de ondernemingen proberen te overleven op de eigen middelen. Dat is zeker niet evident."

Hoge schulden

Uit de cijfers blijkt immers dat 24 procent van de Belgische ondernemingen de kortlopende schuld niet terug kan betalen met op korte termijn beschikbare activa van het bedrijf. Die activa zijn onder meer voorraden, vorderingen op ten hoogste één jaar, geldbeleggingen en liquide middelen.

Vooral Brusselse ondernemingen doen het allesbehalve goed. 29 Procent van de Brusselse bedrijven kan snel in geldnood geraken. Op het vlak van liquiditeit scoort West-Vlaanderen het best: slechts 21 procent van de bedrijven zit er op de rand van problemen

Nu in het nieuws