Regisseerde CD&V rechtbanksoap Fortis?

Het heeft er alle schijn naar dat CD&V achter de schermen gemanoeuvreerd heeft om een procedurefout uit te lokken afgelopen vrijdag bij het arrest van het Hof van Beroep over Fortis.

ghouben

De rechter die afgelopen vrijdag het arrest niet tekende, Christine Schurmans, is de echtgenote van een bekend CD&V-lid, Jan De Groof. Schurmans meldde zich ziek. Het arrest schortte vrijdag de verkoop van Fortis aan BNP Paribas met 65 dagen op.

Lees hier: 'Rebellie kunnen we nu missen', het standpunt van redacteur Johan Van Geyte.Niet waar

De regering vecht nu dat arrest aan op drie fronten, ondermeer omwille van procedurefouten. Schurmans tekende het arrest niet, maar was ook niet aanwezig bij de behandeling van de zaak, en dat is niet volgens het boekje. Het ligt voor de hand te denken dat CD&V rechter Schurmans influisterde zich ziek te melden, maar de partij ontkent dat.

Echte soap

Leterme laat weten dat er "de voorbije jaren" geen enkel contact is geweest tussen hem en Jan De Groof. "Er is geen sprake van welke politieke agenda dan ook," aldus Leterme.

De krant De Morgen pakt vandaag nochtans uit met de details van deze rechtbank-soap. De andere rechters in de Fortis-zaak voor het Hof van Beroep zouden volgens de krant zelfs naar de woning van de zieke Christine Schurmans zijn getrokken. Maar ze worden nu zelf door de 'zieke' rechter aangeklaagd.

Twee collega's van Schurmans en een griffier reden volgens De Morgen vrijdagochtend van Brussel naar Boechout om haar handtekening te schooien. Maar de deur bleef dicht, gsm-contact mislukte. Meteen daarop diende Schurmans een klacht in tegen haar confraters.

Nu in het nieuws