"Wesley Sonck is geen echte grote zoals Ceulemans"

Wesley Sonck is geen echte grote zoals Ceulemans

"Wesley Sonck is geen echte grote zoals Ceulemans"

Print
Vierentwintig uur na de topper in het Jan Breydelstadion was Standard-coach Laszlo Bölöni nog niet bekomen van de incidentrijke topper. De overtreding van Sonck op Marcos (foto) was de druppel die de emmer deed overlopen. Bölöni zit met veel meer in zijn maag: “Ik ben geschokt door de agressiviteit op en rond de Belgische velden.”

De Standardcoach was gisteren nochtans de rust in persoon. Hij had zich voorbereid om zijn commentaar van zondagavond nog te ‘verfijnen’. Sommige passages had hij neergeschreven in zijn agenda. Bölöni wilde letterlijk geciteerd worden.

U bent nog steeds woest opWesley Sonck?
“Voor zijn aanslag op Marcos zijn er totaal geen excuses. ‘Mister’ Sonck mag de topschutter van de Rode Duivels en de koning van Club Brugge zijn, wat hij deed was slecht voor het Belgisch voetbal. Een totaal foutief signaal naar alle jonge Belgische voetballertjes. Ceulemans, Van der Elst en Degryse speelden ook voor Brugge. Wel, ik schat hen op alle niveaus, als mens en als voetballer, twee keer hoger in dan Sonck.”

U wil een signaal geven?
“Ik stel vast dat in het Belgisch voetbal de agressiviteit gecultiveerd wordt. Sonck ging ervan uit dat hij voor zijn verwerpelijke actie waardering vanuit de tribunes zou krijgen. Hij trapte erin, wat voor mij het bewijs is dat hij geen echte grote is zoals zijn voorganger Jan Ceulemans. Ik vraag mij af waarom zoveel agressie nodig is. Als ik dit op straat doe, moet ik voor de rechter verschijnen.”

Is de sfeer in de Belgische stadions dan zo negatief?
“Supporters komen hier niet naar de match om hun ploeg aan te moedigen, maar om te tonen dat ze de tegenstander haten. In die sfeer zetten ze hun eigen spelers maar ook de scheidsrechters onder druk. En dan krijg je overtredingen zoals Sonck en Stijnen die maakten. “

Meer voetbalnieuws