Opgelet met bankieren via internet

Opgelet met bankieren via internet

Opgelet met bankieren via internet

Print
Het voorbije weekend raakte een tiental Dexia-klanten enkele duizenden euro kwijt tijdens het internetbankieren.

Oplichters vroegen de gedupeerden via een echt uitziende webpagina om een beveiligingscode. Twee vragen dringen zich op: hoe beveiligen onze banken uw geldzaken? En wat kunt u zelf doen om problemen te voorkomen?

Hoeveel veiligheden softwaremakers ook inplannen, de eindgebruiker is nog altijd de zwakste schakel. Volgende regels vermijden heel wat miserie.

1. Zorg voor een virusscanner. Er zijn gratis scanners beschikbaar, maar betalende diensten zijn veel sneller en dus veiliger. Enkele bekende namen: Kaspersky, Norton en McAfee. Dit kost u ongeveer 50 euro per jaar.

2. Sla uw (bank)paswoorden nooit op in uw computer of via een online maildienst als Hotmail of Yahoo.

3. Gebruik uw gezond verstand. Vul verdachte vragen of webformulieren in geen geval in.

4. Online bankieren gebeurt steeds via een speciaal protocol: ’https’. Kijk bovenaan in de adresbalk of deze letters verschijnen. Ja? Dan ziet u ook een hangslotje verschijnen. Zit u op een gewoon http-adres zonder hangslotje, dan bezoekt u mogelijk een valse banksite.

5. Sommige oplichters proberen via ongevraagd opduikende webpagina’s of via e-mail uw bankgegevens op te vragen. Hoe officieel deze vragen er ook uitzien, ga er nooit op in!

Wat is een digipass?

Fortis, Dexia, KBC, ING, ABN-Amro en ook Argenta werken met een digipass. ING en Argenta hebben daarnaast een eigen systeem, bij ING gebruiken sommige klanten een veiligheidsmodule die op de pc geïnstalleerd moet worden, bij Argenta hebben sommige klanten een onveranderlijke persoonlijke code.

Een digipass is een apparaatje dat een getallenreeks vrijgeeft na het invoeren van een code. Die getallenreeks verandert om de 36 seconden. De rekenkundige bewerkingen waarmee de digipass de getallen voortbrengt, zijn (nog) niet gekraakt. De digipass wordt vaak gebruikt bij internetbankieren, al dan niet in combinatie met een bankkaart.

.

Nu in het nieuws