Bau-huis wordt cultuurtempel

Bau-huis wordt cultuurtempel

Bau-huis wordt cultuurtempel

Sint-Niklaas - Het definitieve ontwerp voor het Bau-huis aan de Noordlaan in Sint-Niklaas is klaar. Het voormalige betonnen schoolgebouw wordt omgebouwd tot een beurs- en evenementenhal, en moet ook plaats bieden voor fuiven en concerten. Kostprijs: meer dan 4 miljoen euro.

Tegen eind 2010 moet Sint-Niklaas over een moderne, multifunctionele evenementenhal beschikken. De verouderde stadszalen aan de Leopold II-laan maken daarna zoals bekend plaats voor een woonproject. Het definitief ontwerp voor het Bau-huis is inmiddels klaar. Het wordt vrijdag aan de gemeenteraad voorgelegd.

School

Het Bau-huis, dat tussen de Noordlaan en de Slachthuisstraat ligt, is een pand van bijna 3.000 m² dat oorspronkelijk werd gebruikt als praktijkruimte voor de bouwopleiding van het gemeenschapsonderwijs. De stad kocht het vorig jaar. Midden 2009 start normaal gezien de grootschalige renovatie van het industriële pand.

De kostprijs van deze moderne cultuurtempel wordt geschat op meer dan vier miljoen euro. De werkzaamheden zullen meer dan een jaar in beslag nemen. ”Op 1 januari 2011 zal de nieuwe evenementenhal van Sint-Niklaas zeker klaar zijn”, belooft schepen Jos De Meyer (CD&V).

Fuiven

Het vernieuwde Bau-huis krijgt drie ruimtes. Een grote zaal van 1.410 vierkante meter, waarin de sfeer van een klassieke, industriële hal wordt behouden, is vooral bedoeld voor beurzen.

Een kleinere zaal van 640 vierkante meter wordt aangekleed volgens de strengste akoestische normen en biedt plaats aan zo’n 1.500 mensen. Daar kunnen vooral concerten en fuiven plaatsvinden. Er is ook nog een foyer van 670 m² die ook in de grote zaal kan geïntegreerd worden. Verder beschikt het Bau-huis ook nog over een café van 210 m², dat volledig autonoom kan werken.

De bouw en de uitbating van het Bau-huis zal gebeuren door een gemeentelijk, autonoom bedrijf. Dat is de eerste keer dat zo’n constructie in Sint-Niklaas op poten wordt gezet. ”Dat moet dit project soepeler en sneller doen verlopen”, zegt De Meyer.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio