Serge Baeken giet papierstaking in strip

Serge Baeken giet papierstaking in strip

Serge Baeken giet papierstaking in strip

Turnhout - Serge Baeken uit ­Vosselaar mag zich een jaar lang stadstekenaar van Turnhout noemen. Samen met zijn vader Robert werpt hij zich op het project ‘Het verdriet van Turnhout’. Daarbij giet het duo tegen eind 2009 de ­Turnhoutse papierstaking van 1910 in stripvorm.

Vzw Strip Turnhout koos als vijfde stadstekenaar voor het eerst voor een ­Kempenaar. Stripauteur Serge Baeken komt uit ­Vosselaar, is de broer van ­Vitalski en won eerder al de debuutprijs van Strip ­Turnhout. Bovendien slaat hij de handen in elkaar met zijn vader Robert, die tot zijn 21ste in de Kempense hoofdstad woonde.

“Mijn project wordt een stripverhaal over de Turnhoutse papierstaking van 1910”, vertelt Serge Baeken. “Herwig ­Kempenaers van De Historische Drukkerij stelde me voor hierrond iets te doen. Dat zag ik wel zitten als deel van het stadstekenaarschap. Maar omdat 2009 voor mij een heel druk jaar wordt, kan ik dat niet in m’n eentje bolwerken.”

Romanschrijver

De nodige steun vond hij bij zijn vader ­Robert, die als romanschrijver al heel wat ervaring heeft. Hij goot de strijd ­tussen de arbeiders en het patronaat in de ­Turnhoutse papierfabrieken al in een script van 140 bladzijden. “Ik schets de historische gebeurtenissen vanuit de ogen van een neutraal figuur”, verklaart Robert. “Hij leert de verschillende standpunten kennen en gaandeweg zie je hem een zijde kiezen. Het is erg gevoelsmatig.”

Vader en zoon Baeken willen de tekst begin 2009 naar een storyboard vertalen, dat vervolgens in zes afleveringen van tien bladzijden in het gratis stripblad Stripgids wordt voorgepubliceerd. Tegen het stripfestival van december komt het verhaal dan in een stripalbum uit.
“Dat drukt Herwig Kempenaers in zwart en rood op een van zijn historische persen”, zegt Serge Baeken. “Ook voor mezelf wordt het een experiment, want ik teken de strip volledig in panoramische beelden. Er komt geen close-up aan te pas.”

Wie een voorsmaakje wil van Baekens ­tekenwerk kan terecht in de bibliotheek van de Warande, waar zijn getekende ­indrukken van een recente Chinareis te bewonderen zijn tot 15 januari.
Meer info: www.stripturnhout.be

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio