Buurt protesteert tegen varkensbedrijf

Ravels - Een groep boeren en ­burgers ijvert onder de naam Actiegroep ­Achterijl voor de bescherming van familiale landbouw­bedrijven. Aanleiding is een ­Nederlands bedrijf dat een gigantische varkensstal wil vestigen in Ravels-Eel.

5.400 varkens, vijf miljoen liter mest en 15.000 liter zwavelzuur, dat wil de ­varkensindustrieel ­Bruvarko uit Nederland in de Hofstraat in Ravels-Eel neerpoten. Actiecomité Achterijl ziet dat niet zitten.

“Duizenden biggen zullen hier aan- en afgevoerd worden”, vertelt Gert Laurijssen van het actiecomité.
“Hier liggen maar kleine boerenweggetjes, met een ontsluiting door het centrum waar ook een school is. En zwavelzuur blijft een giftige stof. Dat bedrijf kan voor enorme overlast zorgen.”

Wetgeving

Volgens de actiegroep komt het ­Nederlands bedrijf naar België omdat de wetgeving hier soepeler is. Het nam ook al bedrijven over in Limburg en West-Vlaanderen. Maar de Actiegroep wil allesbehalve polariseren.

“Dit is geen verhaal tegen ­Nederlanders of tegen boeren. In onze actiegroep ­zitten personen van beide ­groepen. Wij willen gewoon dat de provincie bij het afleveren van een vergunning een ­onderscheid maakt tussen ­industriële bedrijven en de familiale landbouwbedrijven. Die laatsten hebben ­jaren ­geïnvesteerd om in orde te zijn en nu komt een buitenlands bedrijf voor ­overlast zorgen.”

Website

Op www.ikbengeenvarken.be kan je ­alvast je steun betuigen. “Maar de echte maatstaf voor ons zijn de mensen van Ravels-Eel zelf. We hebben bij 500 huizen een brief gebust. We zijn al opnieuw langs 400 huizen gegaan en daarbij heeft negentig procent van de bewoners zijn handtekening gezet.”

Op de website vraagt de actiegroep ook steun van de gemeente. “Eigenlijk is het nog te vroeg om te reageren, want we hebben dit dossier nog niet grondig bekeken", zegt burgemeester Leo Van Nooten (CD&V). "Maar mijn eerste reactie is dat het niet kan dat Nederlandse bedrijven zomaar de grens oversteken omdat de wetgeving daar strenger is. Wij moeten als gemeentebestuur onze familiale landbouwbedrijven zo goed als het kan ondersteunen. We zullen dit vandaag, dinsdag, grondig bespreken in het schepencollege.”

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio