Gemeente draagt beschermde zagerij over

Laakdal - Klein-Vorst wil af van de beschermde stoomzagerij in de ­Heistraat in deelgemeente Klein-Vorst. De gemeente wil de site overdragen aan het Vlaams Gewest.

De gemeente Laakdal is sinds 2001 eigenaar van het beschermde pand. De rechter besliste dat Laakdal een dwangsom van 250 euro per dag moet betalen als het de instandhoudingswerkzaamheden aan de oude stoomzagerij niet uitvoert. Met de overdracht van het vervallen gebouw wil Laakdal zich van een moeilijk en duur dossier ontdoen.

“Onze financiële draagkracht om de zagerij in stand te houden is ontoereikend”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Frank Sels (sp.a). “Het uitvoeren van de herstelwerkzaamheden is zeer duur en een herbestemming kost zo’n 2,5 miljoen euro.”

Laakdal kaatst de bal terug naar het Vlaams Gewest. “Als het voor Vlaanderen dan toch zo’n uniek pand is met een regionaal erfgoedkarakter, moet het Gewest de instandhouding ervan zelf voor zijn rekening nemen. Bovendien is het absurd om 15.000 inwoners mee te laten betalen voor een historische gebouw waarvoor geen draagvlak bestaat om het te bewaren.”

De Laakdalse gemeenteraad bespreekt de overdracht vandaag, dinsdag.

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio