Gemeentebestuur legt protest naast zich neer

“Ondanks recente ingrepen blijft de Eksterdreef een gevaarlijke baan”, beweert buurtbewoner Armand Stockmans (57). Schepen van Mobiliteit Gerd Adriaensen (CD&V) zegt dat de veiligheid er wel prioritair is. “Stockmans staat alleen met zijn protest. Moeten we dan spe­ciaal voor hem onze plannen omgooien?”

Het was 8u ‘s morgens op een winterdag toen Stockmans vanuit zijn huis in de Hertendreef naar de brug over de E19 keek. Zijn straat vormt het verlengde van de Eksterdreef, gescheiden door het kruispunt met de Zeurtebaan. “Schoolgaande fietsers geraakten nauwelijks de brug op door ijzel. Gevolg: file in heel mijn straat. Sinds de gemeente de Eksterdreef tot fietspad heeft opgewaardeerd waar ook auto’s kunnen rijden, is het een gevaarlijke en drukke route geworden, die ook dient als weg tot het zwembad van Schoten en Brasschaat. Voorts werd de tweede toegangsweg tot de Zeurt afgesloten, zijn de verkeersdrempels in de Eksterdreef te agressief en rijdt men er te snel, maar de gemeente blijft doof. Ook heeft ze nagelaten een brugverbreding af te dwingen, wat veel problemen had kunnen voorkomen.”

Als we Adriaensen confronteren met de opmerkingen van Stockmans, is hij niet onder de indruk. “Het is niet de eerste keer dat hij van zich laat horen, maar hij stond steeds nagenoeg alleen met zijn ideeën.” Stockmans wil gerechtelijke stappen ondernemen en stelt dat een buurtbewoner zopas een petitie is gestart tegen de verkeersdrempels. Maar dat wil Adriaensen eerst zien en dan pas geloven. “Wat de afgesloten toegangsweg tot De Zeurt betreft: dat zijn oude koeien, want daarover werd eerder al een akkoord bereikt. En een brugverbreding waarover hij spreekt, is nooit een optie geweest.”

Volgens Adriaensen schenkt Schoten voldoende aandacht aan de veiligheid rond de Eksterdreef. “We willen niet dat de situa­tie wordt zoals vroeger en houden daarbij de twee dodelijke ongevallen in het achterhoofd. Er staan verkeersdrempels op toegestane hoogte, kruispunten werden heringericht en het oversteekverkeer beveiligd, fietsers rijden veiliger en de zichtbaarheid is beter. En de snelheid die men hanteert hangt enkel en alleen af van de persoon achter het stuur.”Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio