"Ondanks de vrieskou voelen we warme kerstsfeer op school"

Afgelopen vrijdag kwamen veel mensen de kerstsfeer opsnuiven in de Sint-Katarinaschool in Sint-Katelijne-Waver. Voor de vierde keer organiseerde de kleuter- en basisschool een kerstmarkt op hun speelplaats. Initiatief kwam van directeur Paul Van Brussel zelf: "We organiseren een kerstmarkt in onze school puur voor de gezelligheid. We hebben zeker niet als doel veel geld hieraan te verdienen. Daar staat kerstmis ook niet voor. Daarom hebben we onze prijzen vrij goedkoop gehouden."

ecoolen

Kinderen uit het vijfde en zesde leerjaar stonden trots achter hun kraam om hun zelfgemaakte kerstartikelen te verkopen. Even leek de financiële crisis veraf, want ouders en andere bezoekers konden natuurlijk niet weerstaan aan engeltjes, bloemstukken, theelichthoudertjes, speculaas,… kortom aan de creaties van de kinderen. "Het is tof dat mensen dingen kopen die je zelf gemaakt hebt", vertelt een leerling uit het zesde leerjaar.

Achter de kraampjes van de lagere klassen stonden de juffen de kou te trotseren. "Ondanks dat we hier bevriezen voelen we de warme kerstsfeer hier op school", vindt een leerkracht terwijl ze een knutselwerkje met een kaars verkoopt.

"De kinderen voelen zich nu erg verbonden met heel het kerstgebeuren", zegt een juffrouw. Toch duurde het eventjes voordat de kleuters in de sfeer kwamen: "Nu zijn de kinderen in de kerstsfeer, al was het zo direct na Sinterklaas wel wat wennen", vertelt de kleuterjuf van het onthaalklasje. "De kerstmarkt op school is leuk, omdat het dan feest is", spreekt iemand uit de derde kleuterklas.

"Dit is het tofste initiatief dat een school kan organiseren", vertelt een juf op pensioen. "Dit is pure gezelligheid en iedereen is bij elkaar." Ook de ouders en andere bezoekers konden dit beamen: "Het is zeer gezellig en er is genoeg eten en drank", zegt een man verwijzend naar de pannenkoeken, pensen, glühwein en warme chocomelk. Een ouder vindt dat "de school dit ieder jaar moet organiseren." Nu wordt de kerstmarkt om het jaar afgewisseld met de restaurantdag. "Een kerstmarkt organiseren vraagt van iedereen veel werk en er moet ook nog geleerd worden op school", spreekt een tevreden directeur.

Auteur: Ellis Van Brussel

Dit artikel werd geschreven door een burger en kadert in het project 'Burgerjournalistiek'. Wil je ook graag artikeltjes schrijven? Lees dan het artikel over dit project.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio