"Gratis" voetbalstadion op Petroleum Zuid

Projectontwikkelaar Patrick Vanoppen uit Herent ziet het groots: hij wil vijftig procent van de aandelen in Germinal Beerschot verwerven en biedt aan het Antwerpse stadsbestuur aan om ’gratis’ een stadion te bouwen op Petroleum Zuid. De stad wacht af.

kscherpenberg


Wie is Patrick Vanoppen?

Vanoppen is directeur van projectontwikkelaar Vivinvest en vastgoedbedrijf Vivimmo in Herent. Hij bezit inmiddels ook al dertig procent van de aandelen in Germinal Beerschot, die hij heeft overgenomen van de kinderen van Roland Duchâtelet, voorzitter van Vivant en STVV Sint-Truiden. Voor zijn plan voor een nieuw stadion heeft Vanoppen de nv Adevra opgericht, waarin mogelijk ook textielbaron Jean-Baptiste Claes (JBC) gaat participeren. Die was in het verleden betrokken bij de transfers van verscheidene spelers.

Wat is hij van plan?

Patrick Vanoppen wil zijn participatie in Germinal Beerschot opvoeren naar vijftig procent en voert daarover gesprekken met de andere aandeelhouders. Daarnaast heeft hij met het Fonds voor Spoorweginfrastructuur (FSI) een compromis bereikt over de aankoop van negen hectare grond op Petroleum Zuid (IPZ). Daarvan ligt twee à drie hectare op de locatie die door het stadsbestuur en de Vlaamse regering is voorbestemd voor een nieuw stadion.

Op de rest van de grond wil de stad een bedrijventerrein ontwikkelen. Patrick Vanoppen biedt aan het stadsbestuur aan om gratis een stadion voor 25.000 toeschouwers te bouwen voor Germinal Beerschot en eventueel ook Antwerp, op voorwaarde dat de clubs de exploitatie van het stadion helemaal zelf in handen krijgen. Zo zou de stad niet de 250 miljoen euro moeten inbrengen die ze heeft ingeschreven in de financiële meerjarenplanning tot 2012. Ook over de IPZ-gronden die zijn voorbestemd als bedrijventerrein, wil Vanoppen onderhandelen met de stad en de Vlaamse regering. Vanoppen heeft de ambitie om Germinal Beerschot uit te bouwen tot een Belgische topclub. Daarvoor wil hij ook een jeugdcomplex ontwikkelen.

Wat wil de club?

Germinal Beerschot wil niet officieel reageren, maar verscheidene prominente bronnen binnen de club bevestigen het verhaal. De club wil naar minder aandeelhouders en heeft vertrouwen in het plan van Patrick Vanoppen, maar er is een akkoord dat de groep rond de families van Jos Verhaegen en René Snelders de beslissende stem over het beheer van Germinal Beerschot houden. Op termijn zou de jongere generatie de scepter overnemen van de oude garde. Daarbij worden vier namen genoemd: zonen Eddy Snelders en Peter Verhaegen, schoonzoon Gunther Hofmans en Patrick Vanoppen.

MEER OVER K. Beerschot V.A.

Meer voetbalnieuws