Ook Nederlanders willen verkoop Fortis terug draaien

De actie van advocaat Mischaël Modrikamen inspireert de Nederlandse Fortis-aandeelhouders. Ook zij eisen nu dat de verkoop van de Nederlandse activiteiten van Fortis aan de Nederlandse staat wordt teruggeschroefd.

ghouben

Een arrest van het Hof van Beroep van vrijdag stelt dat de Belgische aandeelhouders zelf over de verkoop van Fortis België aan BNP Paribas kunnen beslissen en eventueel een betere prijs kunnen bedingen. Nederlandse aandeelhouders eisen nu dat de Nederlandse overheid opnieuw rond de tafel gaat zitten met Fortis om te onderhandelen over de verkoop van Fortis Nederland en ABN Amro. Zoniet willen zij procedures starten, naar het voorbeeld van Mischaël Modrikamen, om schadevergoeding te eisen.

"Nieuwe kans"

"Dit biedt de kans om opnieuw bij elkaar te gaan zitten", zegt directeur Jan Maarten Slagter, directeur van de Nederlandse Vereniging van Effectenbezitters (VEB) in Het Financieel Dagblad. "Als de overheden doorduwen, overwegen we schadevergoeding te eisen."

Boss Bos

Het Nederlandse ministerie van Financiën beweert juist dat de uitspraak geen gevolgen heeft voor de verkoop van de Nederlandse Fortis-onderdelen aan de Nederlandse Staat. De Nederlandse minister van financiën Wouter Bos (PvdA, foto) heeft zich als 'goede Nederlander' op het Fortis-dossier geprofileerd door een eerder akkoord met België en Luxemburg over de redding van Fortis op de helling te zetten. De Nederlanders zetten Fortis het mes op de keel en rukten Fortis Nederland en ABN-Amro los uit de groep. Deze ingreep luidde de definitieve teloorgang van Fortis in.

Giftige natrappende Nederlander

Bos oogstte daarvoor applaus in Nederland. Hij is verkozen tot politicus van het jaar 2008. In België kreeg hij namen opgeplakt als "Wouter kabouter" en "Giftige natrappende Nederlander" die en "brutale aanval" uitvoerde op Fortis.

MEER OVER Nederland