DSM schrapt 1000 banen, tien fabrieken grotendeels plat

De Nederlandse chemiereus DSM gaat 1.000 banen schrappen. Dat is ongeveer 5 procent van het werknemersbestand.

ghouben

Meer dan tien fabrieken van DSM staan momenteel grotendeels stil. Dat zei financieel directeur Rolf Dieter Schwalb van DSM maandag, maar meer details wilde hij niet geven in een toelichting op de aangekondigde reorganisatie. De meeste van de duizend aangekondigde ontslagen zullen vallen bij de divisie Material Sciences. Het aandeel DSM daalde maandag ruim 1 procent.

"Hevige onrust"

DSM verlaagt ook voor de tweede keer de winstverwachting voor 2008. Met het schrappen van 1.000 banen wereldwijd wil DSM vanaf 2010 jaarlijks 100 miljoen euro besparen. “Het is duidelijk dat de hevige onrust die is begonnen in de financiële sector nu het vertrouwen van bedrijven en consumenten in de bredere economie ernstig aantast”, zegt DSM-topman Feike Sijbesma maandag in De Financiële Telegraaf.

Dalende automarkt en bouwmarkt

DSM lijdt vooral onder een dalende vraag naar auto’s, elektronica en een inzakkende bouwmarkt, waarvoor de chemiegroep uit Heerlen plastics levert.

DSM heeft meer dan 200 sites in 49 landen. In België is het bedrijf actief in Tienen, Genk en Deinze. Wat de weerslag zal zijn voor deze vestigingen is nog niet bekend.

MEER OVER Nederland