Apothekers kunnen dokterskribbels evenmin lezen

Apothekers bellen vaak met huisartsen. In de helft van de gevallen gaat het niet om een vraag over de dosering of over een alternatief en goedkoper geneesmiddel, maar gewoon omdat de dokterskribbels op het voorschrift niet leesbaar zijn.

ghouben

Dat blijkt uit een enquête van het weekblad 'De Apotheker'. Meer dan negen op de tien Belgische apothekers belt tot vijf keer per dag naar een huisarts. "Het lag binnen de verwachting dat veel van die telefoontjes zouden gaan over substitutie of het vervangen van een geneesmiddel door een ander medicijn", schrijft de Apotheker. Uit het onderzoek blijkt nu dat de apothekers het vaakst bellen omdat ze het handschrift niet kunnen lezen. "Er scheelt duidelijk iets met het handschrift van de arts en de artsen geven dat ook met enige schaamte toe", zegt het weekblad.

Gedrukte briefjes

Volgens de artsen zal de informatisering en het afdrukken van de voorschriftenbriefjes een einde zullen maken aan het ontcijferingsprobleem. De apthekers vrezen dat er ook met de afgedrukte briefjes nog heel wat fout kan lopen, bijvoorbeeld met de posologie of de dosering.