Lek waterleiding Sint-Pieters-Leeuw gedicht

Het lek in de waterleiding in Sint-Pieters-Leeuw, dat 200.000 à 250.000 Oost-Vlamingen zonder stromend water zette, is gedicht.

wverhaert / ssimons

Sinds 17.00 uur is de toevoerleiding weer in gebruik. Toch zal het naar verluidt nog tot 22.00 uur duren vooraleer de situatie weer genormaliseerd is in gemeenten als Ninove, Geraardsbergen en Denderleeuw.

Tijdens het weekend werden werkzaamheden uitgevoerd op de watertoevoerleiding. Bij het terug onder druk brengen van de leiding, deed zich een lek voor. De opslagcapaciteit was ondertussen tot een laag peil gezakt, waardoor de gevolgen op de bevoorrading van de eindklanten zich vrij snel lieten voelen.

Reserve

De omvang van de bevoorradingsproblemen kon tijdens de nacht beperkt blijven door alle mogelijke noodverbindingen in te schakelen en de reservecapaciteit van het totale net maximaal naar de bedreigde zones te oriënteren.

Zondagavond zette de Oost-Vlaamse gouverneur André Denys het provinciaal noodplan in werking. Ruim 250.000 inwoners van Geraardsbergen, Ninove, Denderleeuw, Gavere, Oudenaarde, Deinze, Zwijnaarde, Afsnee, Herzele, Haaltert Lierde en Sint-Denijs-Westrem moesten het vandaag zonder leidingwater stellen.

Moeizame herstelling

De herstelling van het lek in Sint-Pieters-Leeuw verliep langzaam. De leiding ligt immers tussen een gasleiding, diverse hoogspannings- en telefoonlijnen en de riolering.

Water koken

Intussen worden de inwoners van de getroffen gemeenten aangeraden om de komende 48 uur hun kraanwater te koken, in afwachting van de resultaten van een bacteriologische analyse. Die resultaten zouden binnen twee dagen bekend moeten zijn.

Inlichtingen: 078/35.35.99 - 09/240.91.11 - inforamp.be

Archieffoto