"Ze gaan mijn blote kont zien"

Zaterdag is ‘Blinker en de Blixvaten’ in première gegaan in Oostende, de stad waar deze derde Blinkerfilm werd opgenomen. De jonge acteurs zijn alle drie nieuwe gezichten, want de vorige zijn intussen volwassen. Voor Kasper Vanbeginne (13) uit Halle en Lynn Van de Velde (13) uit Kontich, respectievelijk Blinker en zijn liefje Nelle, was dit hun eerste filmervaring.

ghouben

“Ik heb hier de afgelopen zomer de tijd van mijn leven gehad,” zegt Lynn. “Ik ben altijd fan geweest van Blinker. Ik had me ingeschreven voor de audities zonder dat mijn ouders het wisten. De bedoeling was eens mee te maken hoe zo’n film gemaakt wordt. Het was voor mij niet al te zwaar want ik kom pas in het laatste deel van de film echt aan bod. Volgens het verhaal blijft Nelle thuis terwijl Blinker en zijn familie naar zee gaan, waar hun paps een job heeft gevonden als redder.”

Naaktstrand

Voor Kasper Vanbeginne daarentegen was het wel hard werken: “Twintig van de vijfentwintig draaidagen was ik erbij. Als ik nu de film zie, vind ik hem eigenlijk kort, hij vliegt zo voorbij. Sommige scènes zitten er niet meer in. Ik herinner me een scène op het strand. Ik zat daar in mijn zwembroek, maar eigenlijk was het veel te koud. Op zeker ogenblik stond mijn haar rechtop van de wind. Dat kon moeilijk doorgaan voor een zomerse scène en dat hebben ze dan maar geknipt. Dus heb ik voor niks een complete dag kou geleden.”

Wat was de leukste opname? “De achtervolging,” zegt Kasper. “Ik op mijn fiets en de mannen van het bedrijf dat gifvaten in zee heeft gedumpt achter mij aan in een 4x4.”

Om aan hen te ontkomen, vlucht Blinker tenslotte naar het naaktstrand. “Dat was de meest vervelende scène,” geeft Kasper toe. “Ik moest met mijn handdoek in de hand tussen die andere blote mensen doorlopen. Eerst wilde ik het niet doen maar daarna viel het wel mee. Het blijft toch wat gênant als ik mezelf op dat grote scherm terugzie. Het ergste is dat mijn hele school, het Koninklijk Atheneum van Halle, na de kerstvakantie naar ‘Blinker en de Blixvaten’ komt kijken. Ze zullen lachen als ze mijn blote kont zien.”

Simpsons

Behoort ‘Blinker en de Blixvaten’ tot het soort films waar hij graag naartoe gaat? “Niet echt. Ik ben onlangs naar de laatste Bond gaan kijken ‘Quantum of Solace’. Niet dat ik die zo geweldig vond. Geef mij maar animatiefilms in het genre van ‘The Simpsons Movie’.”

Welk gevoel geeft het om in de huid te kruipen van een held uit een populair jeugdboek? “Het boek is altijd beter dan de film, omdat je bij het lezen van een boek meer aan de verbeelding overlaat. Als je dat personage daarna in een film terugziet, ben je altijd een beetje teleurgesteld. Ik beantwoord redelijk aan de Blinker van de illustraties uit het boek, want ik ben ook blond, maar in de film loop ik op zeker ogenblik rond in een blauwwit gestreepte t-shirt en een short. Dat zou ik nooit zelf doen en zo had ik het me van Blinker ook niet voorgesteld.”