Stan bouwt al 50 jaar kerststal

Een groepje van acht KWB’ers bouwde het afgelopen weekend de traditionele kerststal op aan het gemeentehuis in Wijnegem. Eén van hen, Stan Verschueren (72), deed dat al voor de vijftigste keer op rij. Hij werd daarvoor kort gehuldigd door burgemeester Leo Carpentier (CD&V), die met jenever trakteerde.

Stan Verschueren blikt tevreden terug. “Een halve eeuw geleden vroegen de mannen van de KWB me om een handje toe te steken bij het opstellen van de kerststal. Ik heb ja gezegd en ben dat blijven doen. Intussen kijken ze van hierboven toe of ik mijn werk goed doe. Nu zijn het de anderen die mij helpen. Als gewezen schrijnwerker ben ik zowat de architect van de ploeg. Dit jaar hebben we een nieuw dak geplaatst met pannen, want de voormalige strooien constructie was helemaal versleten”, vertelt hij.

De jubilaris herinnert zich dat hij zijn eerste kerststal oprichtte aan de inmiddels afgebroken parochiekerk aan de Turnhoutsebaan. De stal kende daarna diverse locaties: op de hoek van de Merksemsebaan, op het Marktplein en sinds een aantal jaren aan het nieuwe gemeentehuis. “In de loop der jaren werden al eens beelden gestolen. De kribbe werd ooit gevonden in Ranst, terwijl die van Ranst in onze kerststal belandde. Vorig jaar vierden Maria en Jozef oud- en nieuwjaar in jeugdhuis Ahoy. Gelukkig bleef de herder trouw op post om op Jezus te passen.”

Jenever en rijstvla

De Wijnegemse kerststal is, op het dak na, nog altijd dezelfde als die van vijftig jaar geleden. “Niet alleen de constructie, ook de drie beelden zijn gemaakt van hout. Ze werden geschilderd door Albert Van Hoof. Het interieur vullen we verder aan met buntgras dat we alle jaren opnieuw in het bos gaan zoeken.”

Ondanks de koude lieten Stan en zijn KWB-maats Jos D’hondt, Charles De Raet, Ivo Van Baden, Marc Van Doninck, Eric Van De Wouwer, Paul Verstrepen en Charles Snoeck het niet aan hun hart komen. “We brengen altijd jenever en rijstvla mee. En Martine Van Baden, echtgenote van Marc en broer van Ivo, bevoorraadt ons met warme koffie. We komen niets tekort”, besluit de gevierde.Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio