"Radiator viel vaker van de muur"

Het type radiator dat in Dilsen-Stokkem de vierjarige Pieter Willen dodelijk verwondde, is elders al eens eerder van de muur losgekomen. Toevallig of niet heeft de Zonhovense fabrikant Radson het bevestigingsmechanisme onlangs nog aangepast. "Om logistieke redenen. Niet omdat er een probleem was met de veiligheid van de toestellen", zegt woordvoerder Elo Dhaene.

kscherpenberg

Een topmedewerker van Radson maakte naar aanleiding van het ongeval bekend dat de radiator in Dilsen niet correct was bevestigd. Maar van die uitspraak wenst Radson zich bij monde van woordvoerder Elo Dhaene nu te distantiëren.

"Wij beschikken niet over officiële informatie uit het dossier. We willen nu eerst zekerheid krijgen over de oorzaak en verlenen onze volledige medewerking aan het onderzoek", zegt de woordvoerder.

50.000 exemplaren

In afwachting van definitief uitsluitsel heeft Radson de verkoop van de radiatoren Kos, Faro en Vertical stopgezet. Het zijn types die met hetzelfde bevestigingsmechanisme zijn uitgerust.

Het Zonhovens bedrijf - of Rettig, de Finse multinational waarvan het deel uitmaakt - heeft er zowat 50.000 exemplaren van verkocht. Geen wonder dat het in de afgelopen dagen ongeruste telefoontjes regende bij de installateurs van de hoge radiatoren.

Installateur

Eén van de telefoons kwam van een jong echtpaar uit Dilsen. Dat had de radiator in het najaar in een nieuwbouwwoning geplaatst. "Drie weken geleden ging ik tegen die radiator staan", vertelt de jonge vrouw. "Toen ik ervan wegging, kreeg ik het geval boven op mijn rug. Ik viel op de grond en de radiator bovenop me. Ik heb me met al mijn krachten onderuit moeten trekken. Een kind had dat niet gekund."

De schade bleef beperkt tot enkele blauwe plekken en een paar dagen werkonbekwaamheid. Omdat het koppel van mening was dat het de installatie zelf slecht hadden uitgevoerd en zelf aan de basis lag van het ongeval, deed het geen aangifte van het voorval.

Gunter WILLEKENS