Willy De Bie stopt na 50 jaar met gemeentepolitiek

Zandhoven - Willy De Bie (75), die 36 jaar CD&V-burgemeester van Zandhoven was en de laatste twee jaar de gemeenteraad voorzat, neemt na 50 jaar afscheid van de gemeentepolitiek.

Een beetje onverwacht kondigde Willy De Bie donderdag op het einde van de gemeenteraad geëmotioneerd aan dat het zijn laatste zitting was geweest. Hij had zelf een digitaal fototoestelletje meegebracht om het moment te laten vereeuwigen.

Halve eeuw

De Bie was een halve eeuw actief in de Zandhovense gemeentepolitiek. Bij zijn eerste verkiezingsdeelname - hij had toen de minimumleeftijd van 25 jaar - haalde hij de meeste voorkeurstemmen op de toenmalige burgemeester De Borrekens na. Op 20 januari 1959 legde hij de eed af als gemeenteraadslid. ”Ik wou absoluut dat gouden jubileum rondmaken”, zegt De Bie. “Ingewijden wisten dat ik al twee jaar aan het afbouwen was. Zo had ik Igean, dat ik zelf mee had opgericht, al losgelaten en het gemeenteblad ga ik ook niet meer schrijven.”

De Bie heeft 4 kinderen en 10 kleinkinderen. In januari gaat de gemeente hem uitgebreid vieren. Zijn opvolger als voorzitter van de gemeenteraad wordt wellicht schepen Louis Lenaerts (CD&V).

Judasgeschenk

Oppositiepartij Groen!, al jaren kat en hond met De Bie, gaf hem donderdag als judasgeschenk flesjes bier voor zijn ‘tussen pot en pint-politiek’, zoals ze het noemden. De partij verspreidde ook een spotprent en een brief waarin ze Zandhoven een van de achterlijkste gemeenten van Vlaanderen noemt. “Te wijten aan jarenlange feodale alleenheerschappij”, aldus Groen!

De oud-burgemeester weigerde de flesjes bier. Oppositiepartij Open Vld reageerde heel anders. “Wij kennen elkaar nog niet lang en zijn het niet altijd eens over de inhoud”, zei Guy Huybrechts (Open Vld), “maar ik besef ten volle dat Zandhoven u heel erkentelijk mag zijn. Het is goed dat er mensen bestaan die zich 50 jaar willen inzetten voor hun gemeente.”

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio