Vlaanderen bouwt 211 energiezuinige scholen

De Vlaamse Regering investeert 1 miljard euro in de bouw van 211 nieuwe scholen. De gebouwen zullen 30 procent energiezuiniger zijn dan de gangbare norm. Het plan voorziet ook 7 passiefscholen die nagenoeg geen energie verbruiken.

wverhaert

De Vlaamse Confederatie Bouw becijferde al dat deze operatie gedurende 4 jaar 5.000 extra werkplaatsen oplevert. "Naast het Vlaamse relanceplan van 842 miljoen euro, is ook deze investering van 1 miljard belangrijk in de strijd tegen de dreigende recessie", meldt Onderwijsminister Vandenbroucke.

De regering richt versneld de NV School Invest op. Die kan daardoor al plannen maken en vergunningen aanvragen, zodat de private vennootschap meteen zal kunnen bouwen.

Publiek-private samenwerking

Het project is een publiek-private samenwerking met Fortis Real Estate. Dit betekent dat de private financier een vennootschap opricht die zal instaan voor het ontwerp, de bouw, de financiering en het onderhoud van de scholen.

De scholen betalen in ruil gedurende 30 jaar een gebruiksvergoeding. Voor de schoolbesturen heeft deze formule, behalve een snelle realisatie, het voordeel dat de onderhoudsrisico's bij de vennootschap liggen.

Archieffoto

Nu in het nieuws