Mugabe: "Cholera is oorlogswapen van Britten"

"De cholera-epidemie in Zimbabwe is een biologisch en chemisch oorlogswapen, een uitroeiingsaanval op het Zimbabwaanse volk door de Britten." Dat verkondigde de Zimbabwaanse minister van Informatie Sikhanyiso Ndlovu vrijdag op een persconferentie.

ikerremans

De cholera-epidemie kostte al aan ongeveer 800 mensen het leven in Zimbabwe. Volgens cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raakten 17.000 mensen besmet.

Genocide

Donderdag ontkende president Robert Mugabe (foto) nog dat er in Zimbabwe sprake is van een cholera-epidemie. Volgens zijn woordvoerder George Charamaba was die uitspraak evenwel sarcastisch bedoeld.

In werkelijkheid gelooft de president dat Groot-Brittanië de epidemie heeft veroorzaakt. Volgens Mugabe is het "een door Groot-Brittannië geleide genocide.

Complot

Er zou volgens de president ook een internationaal complot woeden om hem af te zetten. Brits minister van Buitenlandse Zaken David Miliband zegt dat Mugabe zelf de enige schuldige is. Bovendien staat zijn "bandietenregime" humanitaire hulp in de weg.

"Mugabe zaait op grote schaal dood en verderf. In Zimbabwe is een tragedie gaande en het regeringshoofd is daarvoor verantwoordelijk", aldus Miliband op de EU-top in Brussel.

Nu in het nieuws