Minister Turtelboom pleit voor "menselijke" asielcentra

Minister van Asiel en Migratie Annemie Turtelboom (Open Vld) gaat 1 miljoen euro investeren om de asielcentra in ons land menselijker te maken. Ze wil ook een nieuw gesloten centrum openen voor moeilijke gevallen.

ikerremans

Turtelboom maakte haar plannen bekend in het gesloten asielcentrum 127bis in Steenokkerzeel. Deze zomer kwam dat centrum nog in opspraak na een reeks relletjes. Aanleiding was toen de, volgens de asielzoekers, onleefbare situatie in het centrum.

Renovatie

De minister zegt nu dat ze het verblijf van asielzoekers in de centra "zo kort, maar ook zo menselijk mogelijk" wil maken.

Allereerst zullen de gebouwen zelf opgeknapt worden. In de centra in Brugge, Merksplas, Vottem en Steenokkerzeel zijn de renovatiewerken ofwel al bezig, ofwel starten ze in de nabije toekomst.

Nieuw centrum

Ook zullen inwoners meer aan sport kunnen doen tijdens hun verblijf en worden er bepaalde opleidingen verzorgd die ze kunnen volgen.

Het oude transitcentrum 127 op de luchthaven wordt binnen enkele maanden vervangen. Daarbovenop wil Turtelboom ook graag een volledig nieuw centrum bouwen, voor de moelijke gevallen tussen de asielzoekers (o.a. drugsverslaafden).

Het lijkt er evenwel op dat dit nieuwe centrum, wegens geldtekort, nog even op zich zal laten wachten.

Nu in het nieuws