Sneeuwuil veroorzaakt chaos in Blankenberge

De Uitkerkse Polder wordt overspoeld met bezoekers op zoek naar de zeldzame sneeuwuil. De kijklustigen lappen de regels van het reservaat aan hun laars en lopen waar ze niet mogen. De geïnteresseerden vertrappelen zo zeldzame planten en jagen dieren weg.

ncordemans

Vernieling

De sneeuwuil lokt veel amateurfotografen en Harry Potterfans. De fotografen stonden in geen tijd op de polder met al hun apparatuur. Zij houden echter geen rekening met de groene omgeving. Zij parkeren hun wagen in het reservaat en wandelen op verboden terrein om steeds maar dichterbij te geraken.

Hun pogingen om dichterbij te raken, zijn echter tevergeefs want de winteruil gaat steeds dieper het reservaat in.

Harry Potter

John Van Gompel, conservator van de Uitkerkse Polder, is niet opgezet met de toeloop van mensen. Hij legt de schuld ook bij Harry Potter. De tovenaar heeft immers een sneeuwuil als huisdier. "De bezoekers zijn daarom niet noodzakelijk dierenliefhebbers", zegt John Van Gompel. "Zij tonen weinig respect voor het reservaat."

Zeldzaam

Dat de uil juist in Blankenberge is neergestreken is natuurlijk wel een attractie. Sinds 1896 zijn er slechts zeven exemplaren waargenomen in ons land. De winteruil leeft boven de poolcirkel en komt heel uitzonderlijk overwinteren in de Uitkerkse polder in Blankenberge.

Nu in het nieuws