1 / 3

EU-landen bereiken akkoord over klimaatplan

De leiders van de 27 EU-lidstaten hebben vanmiddag een akkoord bereikt over het klimaatplan. In het plan zijn maatregelen vastgelegd om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2020 met 20 procent te verlagen.

jrosquin

Aan het akkoord ging heel wat diplomatiek overleg vooraf omdat meerdere lidstaten vreesden dat de nu al belabberde economie zware schade zou leiden bij te verregaande milieumaatregelen.

Zo vreesden Duitsland, Groot-Brittannië, Italië en een aantal midden- en Oost-Europese landen dat hun zware industrie klappen zou krijgen en ook landen als Hongarije, Polen, Bulgarije en Letland, die afhankelijk zijn van elektriciteitscentrales en steenkool, waren terughoudend.

Solidariteitsfonds

Zij sleepten echter het compromis uit de brand dat zij kunnen putten uit een speciaal solidariteitsfonds waarmee ze hun duurzame energieprojecten kunnen betalen.

België stelde zich inschikkelijker op, maar verkreeg toch het recht om de beperking van de uitstoot in sectoren als landbouw, huisvesting en vervoer te bereiken via duurzame investeringen in andere landen.

Nu in het nieuws