264 mensen verliezen job door sluiting Bekaert in Hemiksem

Na overleg tussen vakbonden en directie is beslist dat de 264 werknemers van de vestiging van staalproducent Bekaert in Hemiksem vanaf vandaag tot 4 januari mogen thuis blijven. Deze ochtend maakte de directie bekend dat het de intentie heeft om de vestiging definitief te sluiten. 216 arbeiders en 51 bedienden verliezen daardoor hun job.

jrosquin

In Hemiksem worden staaldraden geproduceerd voor verschillende industriële toepassingen. Volgens Bekaert heeft het bedrijf sinds een tijd structureel te lijden onder de toenemende concurrentie uit Centraal-Europa en Azië, waardoor de verkoopprijzen almaar verlaagd moeten worden. De vestiging in Hemiksem is daarom steeds minder rendabel.

Vakbonden boos

De vakbonden reageren erg ontevreden over de intentieverklaring van de directie van Bekaert. ACV Metaal West-Vlaanderen is ontstemd over de onverwachte en "bruuske" beslissing, waarbij het sociaal overleg miskend wordt.

De directie zegt de op til zijnde maatregel te betreuren, maar zegt hem te moeten nemen om de verdere toekomst van het bedrijf op de Europese markt te kunnen verzekeren.

Vervroegd verlof

Na overleg werd beslist dat de werknemers al 1,5 week vroeger betaald mogen thuisblijven dan aanvankelijk was gezegd. Vanaf 5 januari worden ze weer op de werkvloer verwacht en wordt de productie voortgezet.

Enkele maanden geleden kondigde Bekaert al een grondige herstructurering aan en kwamen er 136 werknemers op straat te staan door de sluiting van de vestiging in Lanklaar. De 140 werknemers van de vestiging in Waregem werden overgeplaatst naar Zwevegem en Aalter.

MEER OVER Hemiksem

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio