Reddingsplan voor Amerikaanse auto-industrie komt er niet

De Amerikaanse auto-industrie krijgt dan toch geen financiële injectie van de overheid. Het compromis over het reddingsplan sneuvelde in de Senaat. De Republikeinen eisten plots bijkomende voorwaarden waarmee de vakbonden het niet mee eens waren.

kscherpenberg

"We hebben de eindstreep niet bereikt", aldus Harry Reid, de leider van de Democratische meerderheid in de Senaat. We kunnen de hele nacht, morgen, zaterdag en zondag blijven praten, maar we komen er niet uit. Dit is een verlies voor het land", zei Reid ontgoocheld. "Ik durf morgen amper naar Wall Street te kijken. Het zal geen prettig zicht zijn."

De republikeinen zouden zo onder meer geëist hebben dat de lonen in de sector teruggeschroefd werden naar Japans model.

15 miljard dollar

Donderdag leek het er nog op dat de overheid 15 miljard dollar zou investeren in de noodlijdende auto-industrie. President George Bush had daarover een principieel akkoord bereikt met de Democraten in het Congres.

Het waren autobouwers Ford, Chrysler en General Motors die om de financiële injectie vroegen. De regering van Bush had wel 700 miljard dollar overheidssteun uitgereikt aan de financiële sector. De autosector probeerde na het uitblijven van steun daar ook tevergeefs uit te puren.

Gevolgen

Het uitblijven van financiële steun lijkt een grote catastrofe te gaan worden voor General Motors en Chrysler. Zij staan naar eigen zeggen op de rand van het faillissement. Het uitbetalen van de lonen van december wordt zelfs moeilijk voor Chrysler. Ford zou naar verluidt wat meer overschot hebben.

De beslissing van de Republikeinen liet zich ook al meteen voelen op de beurzen. De beurs van Tokio verloor vrijdagmorgen 5 procent, die van Hongkong 7 procent.

Nu in het nieuws