Mieke Van Noppen verliest opnieuw levensgezel

Dertien jaar na de moord op haar man, veearts Karel Van Noppen, heeft Mieke Hendrickx (55) in het Afrikaanse land Malawi nu ook haar nieuwe partner Johan De Mulder (60) verloren. De twee hadden er samen een ontwikkelingsproject opgestart. Johan overleed maandag aan een hartaanval.

kscherpenberg

”Maak je niet boos op een mens, want eens zal hij moeten sterven”, staat er berustend en toch vol van verdriet op de overlijdensbrief van Johan De Mulder. Samen met Mieke Hendrickx was hij de grote bezieler van YOCE, hun project in het straatarme land Malawi waar ze heel hun ziel en zaligheid hadden ingelegd. Johan hielp volop mee met de bouw van een school. Hun eerste grote verwezenlijking hadden ze al geboekt: een kinderdagverblijf voor vijf dorpen waar kindjes tot vijf jaar dagelijks naartoe kunnen voor een evenwichtige voeding en opvoedingsondersteuning.

Maar afgelopen weekend ging het mis. ”Johan kreeg een hartaanval na het fietsen”, vertelt Werner Van Noppen, de zoon van Mieke Hendrickx. ”Hij kwam thuis met pijn in de borst. Mijn moeder heeft hem naar het ziekenhuis gebracht, maar het probleem is dat je in Malawi niet meteen gespecialiseerde ziekenhuizen hebt. Van het regionale ziekenhuis is hij dan naar een privékliniek in Blantyre overgebracht, de grootste stad van Malawi. Een prima ziekenhuis, alleen: je hebt er geen hartchirurgen zoals hier in België. Er heeft nog een team van Zuid-Afrika klaargestaan om te vertrekken, maar ik geloof dat ze ’s nachts niet in Blantyre konden landen omdat de lichten van de landingsbaan niet werkten. Tegen dat ze konden vertrekken, was Johan overleden.”

Check-up

Momenteel is het volop zomer in Malawi. ”Mijn moeder en Johan hadden een volledige medische check-up ondergaan vooraleer ze twee jaar geleden naar Afrika verhuisden. Maar alles was in orde. Mijn moeder houdt zich sterk. Het is allemaal nog te pril om te beslissen of ze het project ter plaatse al dan niet voortzet. Met twee is het al niet makkelijk in Malawi, laat staan als vrouw alleen. Maar mijn moeder is een bijzondere vrouw, dus wie weet”, zegt Werner nog.

De uitvaart van Johan De Mulder vindt zaterdag 20 december om 10u plaats in de kerk van Oetingen. Daarna wordt hij in Galmaarden, de streek waarvan hij afkomstig was, begraven. De Mulder laat drie kinderen en twee kleinkinderen achter uit een eerdere relatie. De familie vraagt geen bloemen of kransen te schenken, maar liever een gift over te maken voor het ontwikkelingsproject YOCE in het land waar hij zo van hield.

Nu in het nieuws