Buikgriepepidemie duikt op in ons land

Een buikgriepepidemie passeert onze contreien, bevestigen huisartsen. Het zeer besmettelijke norovirus bezorgt vooral volwassenen maag- en darmklachten.

kscherpenberg

“We spreken van een epidemie als een groep mensen, van een groepje op kantoor tot een hele provincie, ziek wordt”, zegt viroloog Marc Van Ranst van het UZ Leuven. “Dat gebeurt op dit moment met buikgriep in heel Europa.”

Volgens Van Ranst is het zeer besmettelijke norovirus verantwoordelijk voor de verspreiding. “Dat treft dit jaar vooral volwassenen, en zorgt voor een korte maar hevige ziekte.” De symptomen zijn misselijkheid, braken, waterige stoelgang en een algemeen grieperig gevoel, weet dokter Vanbriel uit Peer. Afgelopen weekend zag hij heel wat patiënten met darmen maaginfecties. “Vooral volwassenen, voor wie de ziekte in principe ongevaarlijk is. Wie vochtafdrijvende medicatie gebruikt moet bij buikgriep wel oppassen voor een verdere bloeddrukdaling.”

Voorkomen

Bij buikgriep is uitzweten de boodschap, zegt huisarts Johan Poncelet uit Hasselt. “Na 24 tot 48 uur is het ergste leed geleden. In die tijd mag je niets eten. Je moet voldoende gesuikerde vloeistoffen drinken om niet uit te drogen.” Medicatie helpt alleen om symptomen te bestrijden, zegt Poncelet. “Bij aanhoudend braken kan een inspuiting helpen, de rest komt er toch zo weer uit.”

Handen wassen na toiletbezoek helpt besmetting voorkomen, zegt Van Ranst. “Al kunnen kleine virusdeeltjes zich toch door de lucht verplaatsen. Gemeenschappelijke toiletten zijn daarom een ideale plaats om het virus door te geven.” Een vaccin voor het norovirus is op dit moment volgens Van Ranst geen prioriteit. “Maar we gaan dat zeker nog meemaken. Waarschijnlijk in combinatie met het rotavaccin, dat voor jonge kinderen gevaarlijk is. Zo’n 70 % van de zuigelingen is al gevaccineerd.”

Nu in het nieuws