Terwingen wil speekseltesten tegen drugs in gevangenis

Volksvertegenwoordiger Raf Terwingen (CD&V) wil speekseltesten bij gedetineerden verplicht maken om drugs in de gevangenissen op te sporen. Hij heeft ook een serie voorstellen klaar om drugsrunners in de grensstreek aan te pakken.

kscherpenberg

“Speekseltesten in de gevangenissen kunnen nu al, zonder wetswijziging, worden ingevoerd”, legt Terwingen uit. “Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat speekseltesten in 95% van de gevallen correct vaststellen of iemand drugs nam of niet.”

Terwingen vindt naar aanleiding van de perikelen in de Hasseltse gevangenis, dat die testen kunnen worden benut als de directie vermoedt dat een gedetineerde drugs gebruikt. ”Samen met een gegarandeerde tuchtstraf als drugsgebruik wordt vastgesteld, kan dit een afschrikkend effect hebben”, zo stelt hij. Terwingen heeft het idee aangekaart bij Justitieminister Jo Vandeurzen.

Terwingen heeft ook nog voorstellen klaar om drugsrunners aan te pakken. Drugsrunners bemiddelen tussen de cannabisgebruiker en de dealer, ze dealen niet zelf, maar verdienen met hun ’baantje’ toch zo’n 2.000 euro per maand. Ze rijden rond op zoek naar gebruikers, die ze naar een dealpand lokken. Ze hanteren volgens onderzoek van professor Brice De Ruyver vaak gewelddadige technieken.

Terwingen wil nu twee voorstellen van De Ruyver zelf wettelijk realiseren:

1. “Burgemeesters moeten een privépand waar drugs worden gedeald zelf kunnen sluiten. Nu kunnen ze alleen maar een pand dat voor het publiek toegankelijk is voor zes maanden sluiten als er drugs worden gebruikt, maar geen privéwoning. Dat moet veranderen”.

2. “Drugsrunners moeten kunnen worden opgepakt ook als ze geen drugs bij zich hebben”. Terwingen: “Volgens de drugswet is ook de poging om aan te zetten tot drugsgebruik strafbaar. Op grond daarvan kan men een drugsrunner aanhouden, ook al heeft hij geen drugs bij zich. Ofwel moeten we het Nederlandse model volgen. Daar vaardigen burgemeesters politiereglementen uit tegen drugsrunners, op grond waarvan je ze dan kan oppakken. Dat kan hier ook”.

JDW

Meer informatie over de problematiek van de drugsrunners vindt U hier,

.

Nu in het nieuws