Fietskoffer reist langs scholen

De leerlingen van de Gemeentelijke Basisschool van Waasmunster waren de eersten om kennis te maken met de Fietskoffer. Die koffer zit boordevol materiaal waarmee kinderen tussen 10 en 14 jaar heel wat te weten komen over hun tweewieler.

“Bij controles merkten we dat veel fietsen technisch niet helemaal in orde zijn”, vertelt wijkagent Philip De Wilde. “Het gaat vooral om kleine mankementjes die je snel zelf kunt herstellen. Met de Fietskoffer die de provincie nu ter beschikking stelt, kunnen jongelui van tien tot veertien jaar op speelse wijze aan de slag. In de koffer zit namelijk heel wat materiaal waarmee ze hun fiets beter leren kennen en waarmee ze zelf kleine herstellingen kunnen uitvoeren.”

Donderdag overhandigden wijkagenten van de politiezone Hamme-Waasmunster een Fietskoffer aan het Provinciaal Instituut. “De koffer past in de projecten die de school opzet rond veiligheid”, legt directeur Marc Rogiest uit. “De kinderen komen meer te weten over de geschiedenis van de fiets, onderdelen, de werking van het ventiel en over de fietspomp. En natuurlijk leren ze een fietsband te plakken en correct op te pompen.”

Het Provinciaal Instituut werkt rond het thema samen met andere scholen uit de politiezone. De Gemeentelijke Basisschool van Waasmunster kwam als eerste aan de beurt om de koffer uit te testen. “Ik vind het interessant dat de zesdejaars op deze manier niet alleen kennismaken met de fiets, maar ook met techniek en het technish onderwijs”, merkt lerares Linda Vergauwen op. “Ook ouders weten vaak niet veel over het technisch onderwijs. En de fiets is natuurlijk een ideaal thema, want die blijft het belangrijkste transportmiddel van onze leerlingen.”

Makkelijk bergop

Shanni Coppejans (11) heeft het nog niet zo begrepen op de fietstechniek. “Al die technische snufjes over tandwielen, hefbomen en versnellingen boeien me niet echt. Voetballen blijft leuker”, klinkt het. Liesa Permentier (11) reageert enthousiaster. “Dit is zeker leerzaam. Wij ontdekken hoe tandwielen draaien, hoe fietskettingen en versnellingen werken en waarom wij met een kleine versnelling makkelijker bergop rijden. Of ik later ook iets technisch ga studeren? Daar ben ik nog niet uit”, vertelt de leerlinge.

Provinciaal Instituut: 052-47.83.54

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio