Verslagenheid én opluchting aan de poorten van Philips (+ poll)

Aan de poort van Philips Lightning heerste donderdag verslagenheid op het nieuws dat er 264 ontslagen vallen. Toch is er ook opluchting omdat de voorbije dagen geruchten van liefst 600 ontslagen de ronde deden.

“Het is triest om te zien, de mensen gingen na het aanhoren van de directie als geslagen honden weer aan het werk”, zegt Erwin Oris, die dertien jaar bij Philips Lighting werkt. “Eigenlijk weten we helemaal niks, behalve de aantallen die moeten afvloeien.”

"Nog meevallen"

De banen van 168 arbeiders, 51 kaderleden en 45 bediendes staan bij de lichtfabriek op de tocht. Wie in welke afdeling weg moet, staat nog niet vast. “Ik vind dat die cijfers nog meevallen”, reageert Nadine Leysen uit Lichtaart (Kasterlee).

Zij werkt al twintig jaar als arbeidster bij Philips. “Er zijn nogal wat mensen bij die met pensioen gaan. Iedereen verwachtte een veel hoger getal. Dat we niet weten wie zijn baan gaat verliezen, zorgt wel voor spanning.”

"Zoveelste bedrijf"

Het personeel zag de algemene economische malaise al eerder binnensluipen. “We zijn het zoveelste bedrijf. De vraag is wel of de ontslagenen elders nog werk kunnen vinden. Voor velen betekent die onzekerheid een triestige kerst”, zeggen ­Sally Habraken uit Gierle (Lille) en Jessica Theeuwen uit Turnhout.

De vakbonden schrokken wel dat er opnieuw flink gesnoeid wordt in het aantal arbeiders. “Vijftig procent van de arbeiders is nu al tijdelijk werkloos en de tijdelijke contracten werden al niet meer verlengd”, zegt ACV-afgevaardigde Miel Baaten. “Het bedrijf zit met een waterhoofd, waarbij er heel veel kaderleden en bedienden zijn. Ik vrees dat daar in de nabije toekomst nog klappen gaan vallen. Dat is de grote vraag: blijft het hierbij, of komt er nog?”

Lees hier 'De kiemen van reclame', het standpunt van redacteur Marc Helsen. Neem ook deel aan onze poll, of post hier uw reactie!Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio